Nej till EMU ­ Sverige ut ur EU!

Under 90-talets sista hälft rådde några år det helt unika förhållandet att regeringar där socialdemokratiska partier dominerade eller ingick hade kvalificerad majoritet i EU:s lagstiftande ministerråd. Detta var en unik period som nu tillhör en svunnen tid. I land efter land i EU har regeringarna skiftat färg, från röda eller rödgröna koalitioner till mörkblå allianser med mer eller mindre tydliga bruna inslag. Efter Spanien, Italien, Österrike, Danmark och Portugal kom turen i maj till Holland, I juni röstar Frankrike, i höst Tyskland.


Eva-Britt Svensson, 
förste vice ordförande i 
Folkrörelsen Nej till EU

I efterhand kan man fråga varför så lite gjordes för att vrida EU till vänster när socialdemokraterna satt i regeringen i l3 av EU:s 15 medlemsstater. Förklaringarna är säkert flera. Men en viktig orsak är att genomförandet av EMU inte gav utrymme för annat än traditionell åtstramningspolitik och inflationsbekämpning. EMU är konstruerat så att den ekonomiska politikens innehåll ligger fast, oavsett kulör på de politiker som utses i allmänna val i medlemsstaterna.

De som kraftfullast engagerat sig för ett ett medlemskap i EMU, är den politiska högern organiserad i moderata samlingspartiet och folkpartiet (ny)liberalerna samt  storföretagsledarna i Svenska Arbetsgivare- föreningen och Industriförbundet, numera fusionerade i den nya utomparlamentariska kamporganisationen Svenskt Näringsliv.

Varför? Jo, helt enkelt därför att EMU-­projektet till sitt politiska innehåll är ett uttalat marknadsliberalt högerprojekt. Med Sverige i EMU ökar marknaden sitt inflytande, och den politiska - eller demokratiska - styrningen av ekonomi och minskar i motsvarande grad.

Välfärdsavrustningen underlättas och påskyndas. EMU-regelverket anger inte enbart hur besluten ska fattas, utan låser fast den ekonomiska politikens innehåll. Sverige blir fördragsmässigt förhindrat att föra en politik för full sysselsättning, utbyggnad av den offentliga sektorn och förstärkande av det sociala skyddet,. Det är som om riksdagen skulle besluta att skriva in moderaternas ekonomiska politik i den svenska grundlagen!

Att säga nej till svenskt deltagande i EMU:s tredje steg med gemensam valuta och centralbank, borde därför vara en självklarhet för alla som inte röstar på Bo Lundgren eller är avlönade av Svenskt Näringsliv!

Men det räcker inte med att säga nej till valutaunionen. Som EU-medlem har Sverige redan tagit två steg in i EMU  vilket hindrar oss från att föra en ekonomisk politik som utgår från våra förhållanden och egna prioriteringar. Dagens välfärdsavrustning och marknadisering är resultat av en politik som Sverige är tvungen att föra som EU-­medlem - oavsett hur det blir med EMU:s tredje steg.

Som EU-medlem deltar Sverige med liv och lust i militariseringen av EU. Inom några år ska Bryssel skicka ut hundratals stridsflygplan och krigsfartyg och tiotusentals, ja kanske hundratusentals soldater och officerare, till krigshärdar runt om i världen där stormakterna inom EU anser sig ha intressen att skydda. Den svenska neutraliteten är redan skrotad och den militära alliansfriheten blir allt mer en chimär.

Som medlem i EU är den svenska parlamentariska demokratin satt på undantag. Den folkvalda riksdagen har i mångt och mycket reducerats till ett transportkompani som har att omsätta och tillämpa beslut tagna av EU:s ministerråd i Bryssel,  EU-parlamentet Strasbourg och EU-domstolen i Luxemburg. Om vi vill återupprätta den parlamentariska demokratin och neutralitetspolitiken; om vi vill återuppbygga den i mångt och mycket raserade offentliga sektorn och sociala välfärden, då måste vi frigöra Sverige från den tvångsmässiga tröjan som medlemskapet i EU innebär. Därför: Nej till EMU!  Sverige ut ur EU!

Ledare: Kritiska EU-fakta nr 75 Juni 2002

Tillbaka eller Startsidan