Extrem privatisering

Jag vet inte om ni har lagt märke till det, men i Sverige håller vi på med att slå något slags rekord i privatiseringar av offentlig verksamhet. Ja, än har vi väl inte hunnit ikapp Nya Zeeland, som till och med lade ut departementen på entreprenad, till lägstbjudande! Låt oss gissa att det blev trångt om demokratin när den politiska processen skulle gå med vinst.


Margareta Norlin
Debattör och frilansskribent

Men säkert kommer lilla Sverige på andra plats.

Tony Blair i Storbritannien har ju snarast fått backa från tidigare ståndpunkter, exempelvis när det gällt tågtrafiken. Det blev helt enkelt för många olyckor och döda, när vinsten fick gå före säkerheten. Och övriga länder ska vi bara inte prata om... I Frankrike gick den socialistiske statsministern Jospin och den konservative presidenten Chirac samman om att inte privatisera energiförsörjningen. De åkte till Bryssel och krävde gemensamt att EU skulle göra undantag. De vann förstås!

Liksom andra länder i EU struntar de i att slaviskt följa direktiven. Därför lyckas de också förhindra en del värstingåtgärden

Men Sverige störtar sig handlöst ut för allehanda stup med bindel för ögonen, vart fall om EU lanserat förslagen. Sverige är alltså snarast ett extremt land. Titta bara på skolan. Utan att blinka har man låtit diverse frifräsare starta egna friskolor, och på så sätt slå sönder hela skol- systemet. Numera går de rika barnen i storstäderna särskilda skolor, medan de fattiga går i förortsskolor med jätteproblem. Socialt välbeställda barn undervisas på elitgymnasier av universitetsutbildade lärare. De får upp till 35 lektioner veckan. Förorternas barn har tur om deras skola får tag på lärare över huvud taget. Och på vissa linjer får de - i strid med skollagen - bara 14 lektioner veckan.

Bara det kallas modernisering, så går vilka vansinnigheter som helst igenom. Inte bara i skolan - titta på äldrevården: min svärmors vårdhem i Södertälje privatiserades trots att det blev dyrare! Man hade tagit princip­beslut att 20 procent av verksamheterna skulle säljas ut, så då gällde inte vanliga förnuftsskäl längre, trots att både personal, de gamla och anhörigföreningen protesterade.

Stockholm går längst av alla. Just nu ska man lägga ut hela akutsjukvården på entreprenad. Det är världens hittills största upphandling! Det handlar om 70 miljarder kronor.

Och nyligen försökte borgarrådet Kristina Axén Olin (m) lägga ut socialvård på bolag. JO slog fast att det inte var lagligt. Länsrätten slog fast detsamma. Ändå försöker man nu driva igenom det hela genom att trixa med paragrafer, och slira med bestämmelser. Det handlar om att man till exempel ska kunna lägga ut utredningar om fosterhemsplacering av barn på privata konsulter. Då kan enskilda människor inte överklaga utlåtandet vare sig till JO eller kammarrätt, och inte heller har de rätt att kräva ut handlingarna. Enskilda individer kan alltså råka mycket illa ut. Den enskildes rättsställning försvagas dramatiskt.

Mer omskrivet och omtalat har det väl varit att Stockholm privatiserat allmännyttans bostäder, vilket fått till följd att vanliga löntagare knappt har råd att bo kvar i huvudstaden. De som haft nog hög lön för att få banklån har kunnat köpa sin lägenhet, men ensamma mammor som går på studiemedel kan hälsa hem. En kvinnlig bekant fick frågan om hon "inte har några rika släktingar, som kunde gå i borgen" när hon fick nobben från banken.

Det är skillnad mot andra huvudstäder i Europa, som går åt motsatt håll och stärker det gemensamma! London, Paris, Berlin och Rom öppnar man i stället för större demokratiskt inflytande. Nyligen gick Paris borgmästare Delanoe ut och berättade att han tänkte bygga billiga bostäder för vanligt folk, med början i rika stadsdelar. Det blev protester förstås, men Delanoe sa bara helt lugnt: "Det är en principfråga. Det är viktigt att motarbeta segregeringen." Hur har Sverige någonsin kunnat få för sig att man skulle vara Landet Lagom? Inget kunde vara felaktigare.

Margareta Norlin
Debattör och frilansskribent

Kritiska EU-fakta nr 75 Juni 2002

Tillbaka eller Startsidan