De talar om frihandel men bygger tullmurar

Det blev inget konfliktlösande toppmöte mellan EU och USA i Washington i början av maj. Motsättningarna på handelsområdet verkar snarare öka.

Konflikterna är flera:


Bild: Lars-Erik Håkansson

·  EU:s vägran att släppa in amerikanskt hormonbehandlat kött i unionen har klandrats av Världshandelsorganisationen (WTO). USA har getts rätt att införa motåtgärder.

·  Den amerikanska skatterabatten till exportföretag har klassats av WTO som ett otillåtet exportstöd. Här har EU getts rätt till motåtgärder.

·  I mars meddelade USA:s president George W Bush att den kris- drabbade amerikanska stålindustrin ska skyddas med importtullar på stål. EU planerar motåtgärder. EU-kommissionen har skickat två listor till WTO över strafftullar som unionen planerar mot USA. De två listorna innefattar motåtgärder som sammanlagt skulle kosta USA nära tio miljarder kronor i ökade exportkostnader till Europa. Det gäller bland annat stålprodukter citrusfrukter och textilier. En del strafftullar skulle införas redan den 18 juni i år, medan resten skulle träda i kraft först nästa år, sedan WTO har fattat beslut fråga om de amerikanska ståltullarna. EU och flera enskilda län der har redan tidigare anmält USA till WTO. Om inte de bägge handelsjättarna lyckas nå enighet hotar ett omfattande handelskrig att bryta ut.

Efter toppmötet i Washington har det framkommit att Bush stöder planer på att kraftigt utöka stödet till det amerikanska jordbruket. Det har talats om en höjning av subventionerna med 70 procent under tio ån Bryssel har uttalat sin irritation. Men när det gäller jordbrukssubventioner kan inte EU med trovärdighet kritisera någon annan. Unionen administrerar själv ett groteskt system för jordbruksstöd. Det tar närmare hälften av unionen budget.

Trots att både EU och USA sjunger frihandelns lov, använder de bägge handelsblocken exportstöd,  skyddstullar och subventioner för att begränsa konkurrensen på marknaden. De talar om frihandel, men bygger tullmurar.

Mest drabbas länderna i tredje världen. USA och EU tillåter inte fattigare länder att konkurrera på lika villkor. Inte minst inom områden där de så kallade utvecklingsländerna verkligen kan konkurrera - det vill säga inom jordbrukssektorn.

Gösta Torstensson

Kritiska EU-fakta nr 75 Juni 2002

Tillbaka eller Startsidan