Göran Persson gömmer undan EMU-frågan i valrörelsen

VÅRD, SKOLA OCH omsorg. Dessa tre områden dominerar valrörelsen. Men den allra största frågan under nästa mandatperiod diskuteras nästan inte alls: Sveriges eventuella anslutning till EU:s valutaunion och en övergång från krona till euro. Eftersom samtliga riksdagspartier uttalat sig för en folkomröstning om EMU är det i princip klart att en sådan kommer att genomföras. Men fortfarande finns det 

inte något beslut om när omröstningen ska ske. Statsminister Göran Persson vägrar utlova något datum. Beslut kommer att tas först efter höstens val. Socialdemokraterna vill undvika EMU i valrörelsen, eftersom partiet är splittrat och riskerar att förlora röster till de EMU-kritiska partierna.

GÖRAN PERSSON HAR en plan: Folkomröstning 2003. Om det blir ja inordnas kronan i växelkursmekanismen ERM i början av 2004 för att garantera en fast växelkurs mot euron. Egentligen ska varje land som vill delta fullt ut i EMU första ha en ERMperiod på två år, men eftersom Finland och Italien klarade sig med 15-16 månader hoppas Persson att det ska räcka med ett år för Sverige. Den 1 januari 2005 ansluts Sverige till EMU:s tredje steg. Ett år senare ersätts kronan av eurosedlar och euromynt.

Omöjligt är det inte. Men planen förutsätter att Göran Persson kan förmå svenska folket att rösta som han vill i den utlovade folkomröstningen. 

DET HAR SKETT ETT trendbrott i den svenska opinionen sedan nyåret, då tolv av EU:s femton medlemsländer ersatte sina nationella valutor med euro. Gapet mellan ja- och nej-sidan har fördubblats under det senaste halvåret. Det framgår av den mätning som Statistiska centralbyrån, SCB, genomförde i maj. 46 procent av väljarna säger ja till EMU medan 31 procent säger nej. I SCB-undersökningen ha ja-sidan för första gången ett övertag bland väljare som sympatiserar med de regerande socialdemokraterna.

STATSMINISTERN RÄKNAR med att den svenska opinionen ska bli ännu mer ”euroforisk” inför folkomröstningen. Så här uttryckte han sig i juni, strax före midsommarhelgens EU-toppmöte i Sevilla: ”Charterturismen i sommar kommer att lyfta EMU-opinionen ännu ett snäpp. Sedlarna och mynten finns nu och folk märker att det fungerar.

Men Göran Persson ska nog akta sig för att ta ut segern i förskott. Opinionen kan svänga snabbt. Osäkerheten är stor: 23 procent av svenskarna vet inte hur de skulle rösta om det varit folkomröstning i dag, enligt SCB:s mätning.

DET ÄR INTE BARA datumet för folkomröstningen som är obeslutat, det gäller även villkoren.

Göran Persson har sagt (härom året i Financial Times) att vi bara har två alternativ i en folkomröstning: ja nu och ja senare. 

Sverige kan alltså inte varaktigt stå utanför valutaunionen, enligt statsministern. Det är korrekt att Sverige saknar de juridiskt bindande undantag från EMU som Storbritannien och Danmark kan åberopa. Sverige är fördragsmässigt bundet av en lojalitetsförpliktelse och har accepterat Maastrichtfördraget, där EMU ingår. 

Men inför folkomröstningen om EU bedyrade den segrande ja-sidan att frågan om ett svenskt deltagande i EMU inte var aktuell utan skulle avgöras i ett senare skede. 

Naturligtvis kan Sverige välja att inte gå med i EMU. Det handlar om politik, inte juridik. EU saknar maktmedel (och förmodligen intresse) att tvinga fram en anslutning till EMU mot svenska folkets vilja. Så när Göran Persson (liksom ledandemoderater) pratar om att vi bara kan välja mellan ja nu och ja senare, är det antingen ett försök att sprida uppgivenhet bland EMU-motståndarna eller ett varsel om att EMU-anhängarna mycket väl kan tänka sig att manipulera med olika ohederliga omröstningsalternativ. 

EMU BORDE DISKUTERAS mer inför valet i september. EMU handlar om något helt annat än våra villkor som charterturister i andra EU-länder, såsom Göran Persson försöker få oss att tro. Det handlar om ett historiskt avgörande: kronan har varit svensk valuta sedan 1873. 

En egen valuta är en förutsättning för att kunna bedriva en egen ekonomisk politik; att i höstens riksdagsval kunna välja mellan moderaternas euroinspirerade nyliberalism och socialdemokraternas (i alla fall tidigare) svenska modell med full sysselsättning, generell välfärd och stor offentlig sektor. 

Går vi med i EMU spelar det  mindre roll hur svenska folket röstar i riksdagsvalet 2006. Då bestäms den ekonomiska politiken av icke valda och oavsättliga bankdirektörer i Frankfurt af Main, Tyskland. Auf Wiedersehen, Schweden!

GÖSTA TORSTENSSON


Kritiska EU-fakta nr 76 Augusti 2002

Tillbaka eller Startsidan