Euron har lett till högre priser

SOM MÅNGA EMU-kritiker befarade så har eurointroduktion sedan årsskiftet lett till omfattande smyghöjningar och oskäliga priser. I Tyskland har euron fått öknamnet ”teuro” dvs. något som är dyrt. 

Bland Medelhavsländerna är missnöjet med euron allmänt. Handeln har tagit tillfället i akt att runda av till lockpriser som 2,99 euro istället för de kanske 2,57 eller 2.36 euro som en kopp kaffe kostade när franc och lirepriset översattes till euro. Eller så prissätts kaffekoppen till 3 eller 4 euro, så slipper personalen hantera de irriterande små kopparslantarna.

Italienska konsumentorganisationer hävdar att utgifterna för en tvåbarnsfamilj hittills i år har ökat med ca 10.000 kr. Och den 12 september ordnade de fyra stora italienska konsumentorganisationerna en nationell köpbojkott, som fick stor uppslutning. 

SEX AV TIO SPANJORER tycker ännu efter ett halvår att euron är en svårhanterad peng, och många anser att eurointroduktionen på grund av prisökningar har lett till minskad turism. I Frankrike har konsumentorganisationen Que Choisir offentligt- gjort en prognos om 10-procentiga prisökningar under 2001- 2002, särskilt i de små butikerna.

”Folk klagar på högre priser på nästan alla sorters varor och tjänster” säger Charalambos Kouris, som är chef för konsumentorganisationen Inka i Aten. 

Inkas mätningar visar att prisökningarna i Grekland varit närmare 7 procent sedan januari i år. De ökade levnadsomkostnaderna bekymrar grekerna i allt större utsträckning. Därför organiserade de stora konsumentorganisationerna en nationell köpbojkott, som till och med understöddes av finansminister Nikos Christosdoulakis. 

”På tisdagen köper vi ingenting. Ingen mat, inga kläder, ingen bensin” uppmanade Inka. 

KÖPBOJKOTTEN BLEV en succé. Handeln sålde för mindre än 70 procent denna dag. Protesterna har fortsatt senare i september bland annat med en veckolång köpbojkott av frukt – och grönsaker, varor som främst på grund av euron stigit med 50 procent under det senaste året.

Euron har inte lett till de lägre priser som EMU-anhängarna ständigt hävdar. 

JAN-ERIK GUSTAFSSON 

Kritiska EU-fakta nr 77 Oktober 2002

Tillbaka eller Startsidan