Storbritannien och Italien skärper sina invandrarlagar
ITALIEN INFÖR NU EU:s hårdaste invandrarlagar, som i flera avseenden till och med är mer restriktiva än Storbritanniens. 

De nya italienska bestämmelserna är en radikal skärpning av den tidigare invandringslagen som av premiärminister Silvio Berlusconis regering anses alltför tandlös för att hejda den illegala invandringen. 

Inrikesminister Giuseppe Pisanu hävdade i ett tal den 15 augusti att det under årets första sju månader hade anlänt över 14.000 illegala invandrare vilket ska jämföras med 1.000 under samma period förra året. 

Hädanefter fordras det fast anställning för icke-EU-medborgare innan de släpps in i Italien. Arbetsgivaren ska garantera lön, kost och logi. Han ska också rapportera till polisen om den anställde slutar eller avskedas. För de som har fått ett fast jobb gäller att de endast får ta med sig minderåriga eller handikappade barn. 

De som flera gånger chansar på att ta sig in i landet illegalt hotas av fängelsestraff. Professionella människosmugglare riskerar upp till tolv år bakom galler och böter på motsvarande 150.000 svenska kronor per flykting. 

Vidare kommer utländska medborgare från icke-EU-länder att avkrävas fingeravtryck. 

För att sätta kraft bakom de skärpta lagarna ska också gränspolisen förstärkas med 2.500 man och modernare utrustning, bland annat fler snabbgående patrullbåtar. 

STORBRITANNIEN planerar en rad åtgärder som ska göra landet mindre attraktivt för så kallade ekonomiska flyktingar som söker  asyl i landet.

Inrikesminister David Blunkett presenterade de skärpta reg- lerna i en artikel i tidningen The Times den 7 oktober. 

Asylpolitiken har blivit en stor  fråga på den politiska dagordningen i Storbritannien. Invandrarexperter bedömer att det finns upp emot en miljon illegala invandrare i Storbritannien. Runt 72.000 människor ansökte om asyl under 2001, främst från Afghanistan och Irak, enligt officiella siffror. 

PREMIÄRMINISTER Tony Blairs regering försöker att dämpa oron för en befarad våg av flyktingar som försöker ta sig in i landet. 

En av förändringarna är att de tio länder som enligt planerna ska ansluta sig till EU 2004 kommer att betraktas som ”säkra”för att i förväg hindra människor i dessa länder att söka asyl i Storbritannien, skriver Brunkett.

Människor som söker asyl när de redan befinner sig i Storbritannien kommer att nekas understöd om de inte kan förklara hur de tagit sig in i landet, och varför de inte lämnat sin ansökan vid den hamn eller flygplats som de anlände till. 

En annan förändring är att färre asylsökande än i dag kommer att få stanna i landet av synnerliga  skäl trots att deras asylskäl inte godtas.

NU ÄR ITALIEN och Storbritannien inte ensamma om hårdare invandringslagar. Även till exempel Spanien aviserar sådana, med bland annat skärpt straff för människosmugglare från fem års fängelse till åtta år och svårare regler för anhöriginvandring. 

Spanien har också installerat ett israeliskt radarsystem med övervakningskameror för närmare en miljard kronor. Allt för att stoppa flyktingar via Gibraltar sund. 

GÖSTA TORSTENSSON

Kritiska EU-fakta nr 77 Oktober 2002

Tillbaka eller Startsidan