Sören Wibe, nybliven riksdagsman för socialdemokraterna:
Viktigt att visa EMU-motståndets mångfald

– OM EN TIDIG folkomröstning gynnar ja-sidan kommer anhängarna med all sannolikhet att agera för att få igenom en tidig sådan. Därför måste vi EMU-motståndare vara beredda på ett beslut om datum med kort varsel.

Det säger Sören Wibe, nybliven riksdagsledamot för socialdemokraterna och tidigare vice ordförande i Folkrörelsen Nej till EU.

Att bli invald i riksdagen var inget som Sören Wibe trodde på allvar. Han hade placerats på s-listans tionde plats i Västerbottens län. Några veckor innan valet bestämde han sig dock för en kort kampanj med en liten budget. Den visade sig att vara lyckad, med 10.000 kryss var han garanterad en plats i riksdagen.

- De som röstat på mig vet var jag står, inte minst i EU-frågan, säger en mycket glad riksdagsledamot.

EMU ÄR DEN FRÅGA som kommer att sysselsätta Sören Wibe fram till en folkomröstning om svensk anslutning till valutaunionen. Mycket är på gång, berättar han.

- Det viktigaste just nu är att få igång den socialdemokratiska nej-sidan, tycker jag. 

Organisationen ”Socialdemokratiska EU-kritiker” med Sören Wibe som ordförande, kommer att vara en del av en ny socialdemokratisk organisation mot EMU. Även två LO-förbund, Handels och Transport, som tagit ställning mot valutaunionen, ska ingå. 

- Vi planerar att mest agera inom partiet för att övertyga våra medlemmar om att rösta nej, säger han.

Ett annat projekt som engagerar Sören är att bilda ett nätverk av enskilda personer som är negativa till EMU. ”Europa ja- EMU nej” ska det heta och bestå av professorer, samhällsdebattöre och politiker som kan bidra med sina specialkunskaper och erfarenheter. Carl Hamilton, Håkan Larsson (c) och Margit Gennser (m) är några i nätverket som Sören beskriver som ett kunskapscentrum. 

 – Under folkomröstningskampanjen är det viktigt att visa mångfalden på nej-sidan. De olika organisationerna ska agera gentemot sina målgrupper. 

NÄR EN FOLKOMRÖSTNING kan äga rum har Sören Wibe svårt att gissa. Före regeringens uppgörelse med vänsterpartiet trodde han på ett datum till våren. Men, enligt uppgörelsen, ska man få god tid på sig att förbereda sig. Det tolkar han som en folkomröstning till hösten.

 – Jag har dock lärt mig att aldrig vara för säker i EU-sammanhang, lägger han till. Därför utesluter inte jag möjligheten till en tidig folkomröstning. Och Sören är optimistisk:

– Vi har bättre möjligheter att vinna den här gången. EMU har redan visat flera svagheter som bevisa på att den inte är bra för ekonomin. Flera tunga ekonomer är på vår sida. Att centerpartiet är mot EMU- medlem- skapet är också oerhört viktigt för de borgerliga väljarna.

Ett av de tunga argumenten som ja-sidan använder för en anslutning till valutaunionen är prisargumentet.

– Folket har redan slagit sönder det argumentet. I flera euroländer har stora protester genomförts mot prishöjningarna orsakade av den nya valutan. Verkligheten är på vår sida, säger Sören. 

Den nyvalda riksdagen ser ut att vara mer positiv till EU och EMU än den föregående. Riksdagens båda EU-kritiska partierna, det vill säga miljöpartiet och vänsterpartiet, gick sammantaget tillbaka. Tillsammans har de 47 mandat i den nyvalda riksdagen, jämfört med 59 i den gamla. 

Bland de nyvalda i de andra riksdagspartierna finns flera Eukritiska röster. Sören Wibe (s) har sällskap av Veronica Palm (s), Bo Bernhardsson (s) och Håkan Larsson (c). Kvar i riksdagen från förra perioden till exempel Björn von der Esch (kd) och Sven Bergström (c).

MINNA PYYKÖLÄ 

Kritiska EU-fakta nr 77 Oktober 2002

Tillbaka eller Startsidan