Socialdemokrater organiseras mot EMU

SOCIALDEMOKRATER MOT EMU har bildats. I mitten av november hade organisationen sin första presskonferens där Handels förbundsekonom Stefan Carlen presenterade en kritisk analys av villkoren och argumentationen om EMU.

I motsats till socialdemokraternas partistyrelse och förtroenderåd visar hans rapport att de villkor som partiet satt upp för ett svenskt medlemskap i valutaunionen inte är uppfyllda. 

Lönebildningen är inte stabil utan går åt andra hållet in i en osäker period, anser Carlen. Han pekar på Kommunals uppsägning av avtalet och att andra fack aviserat att de kommer att kräva kompensation. Samordningen inom LO är inte längre självklar. Slutsatsen är att Sveriges löneökningar inte går i takt med övriga EU. 

Carlen tror inte heller att Sverige på lång sikt klarar ekonomiska störningar inom euroområdet utan att drabbas av betydande arbetslöshet. Sverige fortfarande behöver den rörliga växelkursen, och en egen penningpolitik som stötdämpare vid konjunkturnedgångar. 

Sverige klarade en så kallad asymmetrisk kris när luften gick ur hela IT-sektorn. Förklaringen till att arbetslösheten inte ökat är den rörliga växelkursen. 

EMU-motståndarna säger också nej till så kallade buffertfonder, som LO central vill ha. Enligt Stefan Carlen är det ett alltför tungrott och trögt instrument. 

SÖREN WIBE, riksdagsledamot och ekonomiprofessor, tror att de ekonomiska argumenten är de starkaste. Välfärden är högre och arbetslösheten lägre i de självständiga länderna, de som står utanför EMU. Det framgår av rapporten att Schweiz, Norge, Danmark, Island, Storbritannien och Sverige har högre sysselsättningsgrad än EMU-genomsnittet. I Schweiz är 82,1 procent av befolkningen sysselsatta, i Norge 80,8 medan EMU-snittet är 69,8 procent.

 – Men det är den förlorade självständigheten som vinner folks hjärtan, säger Sören Wibe. 

Transports ordförande Per Winberg är av ungefär samma uppfattning. 

– Mina medlemmar har bara negativa erfarenheter av EUmedlemskapet. Företaget de jobbar i är registrerat i ett land, bilarna i ett annat och löner samt villkor bestäms i ett tredje, säger Winberg.

 – De frågar sig hur man bygger välfärden i ett land som med ett EMU-medlemskap skulle överge ännu mer av sin självständighet. 

Även Bo Bernhardsson, riksdagsman och före detta chefredaktör för nerlagda Arbetet, framhåller demokratin som det viktigaste argumentet att säga nej till EMU. 

– EMU är ett steg mot en federal superstat, ett Europas förenta stater. Det går för fort och utan eftertanke. 

I INTERIMSSTYRELSEN för Socialdemokrater mot EMU finns –förutom Stefan Carlen, Sören Wibe, Per Winberg och Bo Bernhardsson – Handels ordförande Ninel Jansson, Evert Svensson, Broderskap, riksdagsledamöterna Lena Sandlin, Veronica Palm och Luciano Astudillo, samt Julia Janiec, utredare på Transport. 

EVA-BRITT SVENSSON

KRITISKA EU-FAKTA Nr  78 December 2002

Tillbaka eller Startsidan