Rune Andersson tar strid mot Svenskt Näringsliv  

INDUSTRIMANNEN RUNE Andersson är gärna affischnamn för nej-sidan när slaget om euron avgörs i höstens folkomröstning. Trots att Svenskt Näringsliv står på andra sidan.

Det fungerar inte med en gemensam valuta om övrig politik är olika. Det har vi fått se exempel på i de nuvarande EMU-länderna, säger Rune Andersson.

Jag är också övertygad om att en fri valuta är effektivare för att politikerna ska sköta den offentliga ekonomin. Marknaden är den bästa övervakaren av politikerna, och det trycket förloras om vi går med i EMU.

Rune Andersson ser med glädje på hur den svenska opinionen vänt från tidigare övervikt för ett euroinförande till ett nej till euron. I Demoskops senaste mätning hade nej-sidan 42 procent och ja-sidan 36 procent av de tillfrågade.

RUNE ANDERSSON ÄR samtidigt klar över att det återstår flera viktiga slag som måste utkämpas, bland annat mot regeringen och hans ”egen” organisation Svenskt Näringsliv.

Etablissemanget kommer att elda på kraftigt i slutet för att vända opinionen. Det blir säkerligen jämnt men jag tror ändå på seger för nej-sidan. Inte minst för att tidpunkten är bra för nejsidan, med dålig utveckling för många EMU-länder, säger han till Dagens Industri.

SVENSKT NÄRINGSLIVS kampanj för ett ja imponerar inte på Rune Andersson. 

De bestämde sig för ett ja för många år sedan. Men jag ser nästan bara tjänstemän och inga aktiva företagare som är jobbar för euron.

Rune Andersson, som är ordförande i Electrolux, är bara ett av flera tunga namn från näringslivet som motsätter sig ett euroinförande. Ratos vd Arne Karlsson och styrelseproffsen Sven Hagströmer, Dag Tigerschiöld och Per-Olof Eriksson är andra framträdande euromotståndare. 

EVA-BRITT SVENSSON


KRITISKA EU-FAKTA Nr  8 0 April 2003

Tillbaka eller Startsidan