Europeisk strejkvåg mot nedskärningar
Österrike lamslogs i början av maj av den första generalstrejken på femtio år, i Frankrike lade lärarna ned arbetet i protest mot nya pensionsbestämmelse och i östra Tyskland strejkade metallarbetarna för sänkta arbetstider.

Vågen av strejker är en reaktion på sparpaket och planerade neddragningar i trygghetssystemen runt om i EU.

Mest laddat är läget i Tyskland där facket tillsammans med vänsterflygeln i det socialdemokratiska partiet SPD har lagt sig på kollisionskurs med Gerhard Schröders rödgröna regeringen.

IG Metall dömer ut socialdemokraternas regeringspolitik som ”småskuren nyliberalism” och varslar om tuffa tag om Schröder inte river upp sina svångremsbeslut. Metallstrejken handlar om kraven på lika villkor mellan östra och västra Tyskland, framför allt arbetstiden som i väst uppgår till 35 timmar i veckan och i öst till 38,5.

Protesterna i Österrike, som kommer att upprepas, riktade sig framför allt mot den nya pensionslagen som den borgerliga regeringen under Wolfgang Schüssel avser att lägga fram i parlamentet i juni. Bland annat ska pensionsåldern höjas till 65 år, från genomsnittliga 59 år för män och 57 år för kvinnor.

Även i Frankrike riktar sig protesterna mot regeringens planer på att höja pensionsåldern. Enligt den borgerliga regeringen ska arbetstagarna i framtiden betala in 40 år i kassan för att få full pension, en ökning med två och ett halvt år.

Gemensamt för alla aktioner är att fackföreningsrörelsen blåser till strid mot det som både socialdemokratiska och konservativa regeringar i EU beskriver som en oundviklig ”modernisering” av socialförsäkringssystemen.

Eva-Britt Svensson

KRITISKA EU-FAKTA Nr  82 Juni 2003

Tillbaka eller Startsidan