Avreglering av arbetsmarknaden – EU:s recept för att öka jobben

En av huvudfrågorna på EU-toppmötet i mars var den så kallade Lissabonstrategin, EU:s ekonomiska reformprocess.

Lissabonstrategin heter så för att det var på toppmötet år 2000 i Portugals huvudstad som stats- och regeringscheferna bestämde att EU tio år senare skulle vara världens mest konkurrenskraftiga ekonomi. Genom ett mycket brett reformprogram skulle EU gå i kapp och om USA, var det tänkt.

Enligt det material som presenterades för EU-toppmötet i mars har det gått trögt att förverkliga Lissabonstrategin.

Över 40 procent av de direktiv som man enats om på EU-nivå har ännu inte förverkligats i medlemsländerna, trots att deadline är passerad.

Avståndet till USA när det gäller ekonomisk tillväxt och sysselsättning har inte minskat, snarare ökat.

Den brittiska tankesmedjan Center for European Reform (CER) noterar i en resultatstudie av Lissabonstrategin att det gjorts vissa "framsteg", trots allt.

Tyskland och Frankrike har inlett plågsamma reformer av pensionssystemen och på arbetsmarknaden. Sverige, Danmark, Finland och Irland ligger väl till på flera reformområden. På andra håll är det sämre. Portugal, Spanien och Grekland släpar efter i genomförande av EU-regler och Italien rör sig snarast bakåt, enligt CER.

I slutsatserna från toppmötet upprepas än en gång kravet på grundläggande ekonomiska strukturreformer för att skapa "bättre fungerande" marknader och ökad konkurrenskraft.

Till exempel slår stats- och regeringscheferna fast att det nyligen presenterade direktivet om tjänster ska antas enligt kommissionens förslag senast under 2005.

Sveriges finansminister Bosse Ringholm sade efter toppmötet sig vara nöjd med betoningen i toppmötets slutsatser om nödvändigheten av att ta fram nya regler som underlättar tjänsteutbyte över gränserna. Han påstod också att Sveriges fått gehör för att detta inte får underminera kollektivavtal och arbetsrätt i medlemsländerna.

Men i slutsatserna från toppmötet finns det inga sådana reservationer: "Inom tjänstesektorn, som fortfarande är mycket splittrad, fordras mer konkurrens för att öka effektiviteten, produktionen och sysselsättningen och gynna konsumenterna. Behandlingen av utkastet till direktiv om tjänster måste prioriteras i enlighet med tidsplanen." Punkt.

 

För att öka tempot och göra en halvtidsutvärdering av Lissabonprocessen år 2005 tillsattes en ny arbetsgrupp på hög nivå med representanter från näringsliv, fack och det civila samhället, ledd av Hollands förre premiärminister Wim Kok.

Wim Kok har tidigare lett en specialgrupp – "Employment taskforce" – med deltagare från åtta EU-länder.

Från Sverige deltog Sacos ordförande Anna Ekström. Hon var tidigare socialdemokratisk statssekreterare i näringsdepartementet och rådgivare åt Göran Persson när det gäller Lissabonprocessen.

Wim Kok-gruppen lade fram en rapport med en rad politiskt kontroversiella förslag för att få fart på Europas ekonomi.

Ett genomgående tema i expertgruppens rapporten är att mer kapitalism på arbetsmarknaden kan vara bra.

Gruppen vill ha bort hinder mot företag som hyr ut arbetskraft och uppmuntrar till deltidsarbete. Marknaden ska bli mer flexibel genom att erbjuda en "passande" trygghetsnivå för de anställda. De sociala trygghetssystemen ska reformeras så att det lönar sig bättre att jobba än att bli kvar i a-kassa eller annat "bidragsberoende".

Vidare menade gruppen att det är för svårt och dyrt för företagen att säga upp anställda. Anställningsavtalen bör därför reformeras och bli mer flexibla.

I rapporten föreslår att skatten på arbete sänks, främst för den lågkvalificerade arbetskraften. Man måste också acceptera en ökad lönespridning.

Trots dess marknadsliberala innehåll fick Wim Kok-gruppens rapport mycket positiv respons från EU:s stats- och regeringschefer när den presenterades i höstas. Och EU-toppmötet i mars slog fast att "det är angeläget att vidta uppföljningsåtgärder för att genomföra rekommendationerna från specialgruppen" och stats- och regeringscheferna, inklusive Sveriges Göran Persson, konstaterade att "medlemsstaterna måste vidta beslutsamma åtgärder i enlighet med specialgruppens förslag".

EVA-BRITT SVENSSON

Kritiska EU-fakta nr 90 maj2004

Tillbaka eller Startsidan