Utan heltidsarbete inget danskt uppehållstillstånd

Arbetstagare från Öst- och Centraleuropa är i princip välkomna till Danmark från den 1 maj.

Men mest i princip.

Bara de med fulltidsarbete på normala danska villkor kan få uppehållstillstånd.

Och förlorar man jobbet skall man lämna landet – utan dan-ska bidrag i bagaget.

Det är huvuddragen i en bred politisk uppgörelse om övergångsregler för arbetstagare från åtta av de tio nya EU-staterna. (För cypriotet och malteser är det fritt fram.)

– Ett uttryck för att vi lägger stor vikt vid att säkra grundlägg-ande arbetsvillkor, både för danska löntagare och för löntag-are som kommer från de nya EU-ländena, sa sysselsättningsminister Claus Hjort Frederiksen från regeringspartiet venstre när avtalet slöts i december.

Sex av åtta partier i folketinget står bakom övergångsreglerna. Dansk folkeparti är inte med. Man anser att åtgärderna är alltför utlänningsvänliga.

Vänsterpartiet Enhedslisten är också emot, men närmast av motsatt skäl: Arbetsgivare kan hota utländska anställda med att de kastas ut ur landet. Det kan skapa apartheidtillstånd i Danmark, menar partiet.

Överenskommelsen ger de regionala arbetsmarknadsnämnderna ett övervakningsansvar för regioner och branscher.

Fackföreningarna skall säkra efterlevnaden av danska regler och avtal på arbetsplatserna.

En tredje kontroll är olika myndighetsåtgärder för att förhindra ett utnyttjande av danska bidrag – det som i den svenska debatten kallas för social turism.

Danska föräldrar som vill utnyttja rätten till betald barnledighet skall därför anmäla sitt intresse innan den 1 maj i år, Det skall förhindra att bidrag betalas ut till balter eller polacker som inte kan få danskt uppehållstillstånd som EU-medborgare innan dess.

Den borgerliga regeringen, liksom dess socialdemokratiska företrädare, har genom åren sagt sig vara för fri rörlighet för arbetskraft från alla EU-länder.

Ändå har inte begränsningarna som kopplar uppehållstillstånd till fulltidsarbete uppfattas som ett löftesbrott.

Danmark anses vara mer sårbart för "social turism" än flertalet andra EU-länder. Argumentet är att den danska välfärden finansieras med skatter, och inte med försäkringar eller arbetsmarknadsavtal.

När den svenska utredaren Berit Rollén med liknande argument presenterade sitt förslag möttes hon av massiv kritik.

I Sverige.

Men inte i Danmark.

– Nu skall vi se om vi kan hämta inspiration från den svenska rapporten, sa den ansvarige ministern Hjort Frederiksen.

STAFFAN DAHLLÖF

Kritiska EU-fakta nr 90 maj2004

Tillbaka eller Startsidan