Debatt om EU-parlamentsvalet

Ulf Bjerén: Ja till folkstyre – Nej till EU-parlamentet

Jonas Sjöstedt: Viktigt att göra EU rödare och grönare

Ja till folkstyre – Nej till EU-parlamentet

"Sluta strunta i EU!" uppmanar riksdagspartiernas EU2004-kommitté i en reklamliknande så kallad "upplysningskampanj".

Varför? Jo, nu gäller för överhet och alla karriärsugna politiker från höger till (vad som kallar sig) "vänster" att få valen till EU-parlamentet 13 juni att påminna om ett demokratiskt riksdagsval.

Väljarna har genomskådat denna cirkus förr. I valet till EU-parlamentet 1999 nådde valdeltagandet bara upp till 38,8 procent. Överheten vill bryta trenden och därför rullar miljonerna. Med elva miljoner i så kallad "demokratisatsning" och tjugo miljoner extra till riksdagspartierna ska väljarna lockas att med sina röster legitimera EU-parlamentet.

För det är precis vad det handlar om. Varje röst, oavsett vem du röstar på, tar EU-parlamentet som en intäkt för att det företräder oss. Ett oförändrat lågt eller minskande valdeltagande är däremot ett svidande nederlag för hela EU-systemet.

Själva ordet EU-parlament är en bluff som ska föra tankarna till det brittiska underhuset, förebilden för modern representativ demokrati. Enligt Norstedts svenska ordbok är "parlament = högsta beslutande organ, som ska representera hela folket och tänks uttrycka folkets vilja".

Det stämmer inte alls med EU-parlamentets roll.

I dagsläget är EU:s institutioner inte i något avseende demokratiska. Beslutsmakt, som tidigare tillkommit folkvalda, har lagts i en EU-byråkratis händer, vilket statsrättsligt innebär ett kliv bakåt till tiden före det demokratiska genombrottet.

Redan i Parisfördraget 1951 finns EU:s odemokratiska grundidé representerad. Medlemsländernas politik beträffande kol- och stålindustrin lyftes bort från politiker med ansvar inför väljare till en nyinrättad "hög myndighet" med överstatliga befogenheter. Allt idealiserande prat om "fredsprojekt" till trots är det denna formel för avveckling av representativ demokrati till förmån för överstatligt ämbetsmannastyre som är det väsentliga med EU-projektet.

Å andra sidan: Om det direktvalda EU-parlamentets makt ökar förvandlas de nationella parlamenten i motsvarande grad till maktlösa sockenstämmor och stormakternas dominans i EU ökar ytterligare.

EU kan nämligen inte reformeras till en representativ demokrati där folken i allmänna och direkta val efter en gemensam offentlig debatt kan utse eller avsätta de styrande. I ett Europa med skilda språk, kulturer och medier fungerar inte den allmänna debatt som ska föregå ett demokratiskt val. Därför är EU konstitutionellt oförenligt med demokrati även om

EU-parlamentet försågs med ökad lagstiftningsmakt. Folkväldet förutsätter nationalstaten.

Att EU drivits fram som odemokratiskt överhetsprojekt har medfört att det inte ens i unionens kärnländer Tyskland och Frankrike finns något starkt folkligt stöd för integrationen. Det har visat sig i valen trots att etablissemangen gått ihop och utnyttjat sina stora resurser och sitt, nära nog, monopol på massmedier.

Bristen på folkligt stöd är det svåraste hindret för fortsatt integration. Just därför har EU-parlamentet blivit så viktigt. Makteliten satsar därför allt på att höja valdeltagandet i EU-parlamentsvalen. Genom att alla inrättar sig i denna EU-institution, såväl anhängare som motståndare, legitimeras EU. Det ger ett sken av folkligt stöd.

Poängen är att svenska folket ska ikläda sig unionsmedborgarskapet. I fördragstexten artikel 191 står: "Politiska partier på europeisk nivå är viktiga som en integrationsfaktor inom unionen. De bidrar till att skapa ett europeiskt medvetande…" Var och en som deltar i valen manifesterar unionsmedborgarskapet framför sitt nationella medborgarskap, vilket underlättar för de styrande i EU att sudda ut resterna av nationell suveränitet.

EU-motståndarna ska inte av karriärsugna politiker lockas att legitimera den odemokratiska unionen. Den politiska klassen kommer att i en flod av propaganda söka förmå oss att delta i valen till ett skenparlament. De kommer exempelvis att åberopa den folkligt demokratiska moralen "att inte ligga på sofflocket". Men i detta bluffval är sofflocket hedervärt. För i en demokrati kan folket ställa lagstiftarna till ansvar. Men det går inte och kommer aldrig att gå i EU.

EU-parlamentet är en fasad och EU är odemokratiskt. Låt oss därför visa herrarna att vi inte är någon valboskap för vilken valhandlingen är ett ritualiserat beteende utan mening.

Vi ska istället, därför att vi vill folkstyre, uppmana till bojkott av valen till EU-parlamentet. Vi ska arbeta för att den nationella suveräniteten och den representativa demokratin återupprättas.

Sverige ut ur EU!

Ulf Bjerén, Karlskrona.

 

Jonas Sjöstedt: Viktigt att göra EU rödare och grönare

Det svenska folket avvisade i folkomröstningen 2003 EU:s valutaunion med bred marginal. Speciellt tydligt var utslaget bland arbetarrörelsen väljare. Omkring 60 procent av socialdemokraternas, och 90 procent av vänsterpartiets väljare, röstade emot EMU. Bland LO:s medlemmar röstade en förkrossande majoritet nej i folkomröstningen.

Huvudargumentet för oss som röstade nej var EMU:s demokratiska brister, EMU-politikens bristande hänsyn till välfärden, de ekonomiska nackdelarna med euron och att vi inte vill avhända oss mer självbestämmanderätt till EU.

Den socialdemokratiska partiledningen verkar inte ha lärt något av folkomröstningens utslag. Den vägrar att begära ett juridiskt bindande undantag från euron i EU-fördraget, något som borde vara en självklar konsekvens av omröstningens resultat.

När s-listan till EU-parlamentet har fastlagts har de valt att fullständigt rensa ut varje kritisk röst från valbar plast. Listan domineras helt av federalister, EMU-anhängare och socialdemokrater på högerkanten. Kandidater som står för en politik som helt går på tvärs mot de 60 procent av partiets väljare som sa nej till EMU. Inför valet till EU-parlamentet försvarar de socialdemokratiska kandidaterna det nya förslaget till fördrag för EU.

Vi i vänsterpartiet välkomnar en debatt om den nya EU-fördraget, det borde vara den självklara huvudfrågan i den kommande valrörelsen. Det nya fördraget innehåller mycket få goda nyheter, men desto fler förslag som centraliserar mer makt till EU. De stora ländernas ökar dramatiskt på de små staternas bekostnad. Vetorätten tas bort på flera områden, även på delar av utrikespolitiken och det rättsliga området. EU får större möjlighet att styra vårt rättssystem. Vetorätten ska i fortsättningen kunna avskaffas utan att de nationella parlamenten tillfrågas.

En president och en utrikesminister inrättas för EU. EU-rättens företräde framför all nationell lag, även våra grundlagar, skrivs sin i fördraget. EU:s militarisering drivs vidare och en skrivning om att försvara varandra som klart strider mot alliansfriheten har skrivits in.

Tydliga steg mot en förbundsstat tas även på fler områden, fördraget blir en konstitution, regler om flagga, nationaldag och nationalsång fastslås. Det slås också fast att euron är unionens valuta.

Fördraget är ett steg in i Europas Förenta stater. En röst på de socialdemokrater som okritiskt stöder detta fördag innebär samma sak. Vi avvisar förslaget och vi vill ha en folkomröstning om EU:s nya fördrag, något som redan planeras i flera länder.

I det nya EU-fördraget slås återigen EU:s marknadsliberala grunder fast. Varornas fria rörlighet överordnas andra politiska hänsyn. Fri konkurrens och avreglering är delar av fördragstexten. EMU-politiken är lika ensidig och odemokratisk som tidigare.

Denna slagsida åt höger har också fått häftig kritik från exempelvis franska socialister, men de svenska EU-positiva socialdemokraterna verkar vara nöjda. När vi i EU-parlamentet röstar om avregleringar och konkurrensutsättning av offentlig verksamhet så brukar också de svenska socialdemokraterna vingla hit och dit. Där är vi i vänsterpartiet ett konsekvent alternativ som inte vill att EU ska påtvinga oss avregleringar.

Som vänsterpartister står vi fast vid vår grundläggande EU-kritik. Samtidigt anser vi att det är viktigt att försöka göra EU rödare och grönare så länge vi är en del av unionen. Det går inte att blunda för att EU har mycket makt över oss. En bojkott mot EU-parlamentsvalet, där EU-kritiska väljare inte röstar, gynnar bara de mest borgerliga och ensidigt EU-positiva politiska krafterna.

Vi i vänsterpartiet arbetar konstruktivt och aktivt för att göra EU bättre. Vi hävdar att vår politik på dessa områden är radikalare än socialdemokraternas. På sysselsättningsområdet är vänsterpartisten Herman Schmid den ledamot som gjort särklassigt störst insatser av alla svenskar i EU-parlamentet.

Jag har arbetat hårt och aktivt i många år i EU-parlamentets miljöutskott. Marianne Eriksson har varit drivande i arbetet för jämställdhet och mot den omfattande kvinnohandeln för prostitution. Men vi gör det arbetet med vår EU-kritik som grund. Vi tror att det behövs fler kritiska röster inom systemet. Det finns redan tillräckligt många okritiska ja-sägare som bara flyter med i den federalistiska strömmen.

Jonas Sjöstedt, EU-parlamentariker (v)

Kritiska EU-fakta nr 90 maj 2004

 

Tillbaka eller Startsidan