Alkoholen ska flöda fritt - 
                   
Nu vill EU slopa de allra sista hindren

Sluta släpa spriten själv. Låt någon på arbetsplatsen arrangera storköp i Danmark i stället. Eller, beställ till tyska – eller polska – priser på nätet.

Detta är inte tillåtet idag, men det vill EU-kommissionen ändra på. Ett förslag om ändrade regler tar bort de återstående begränsningarna för vad privatpersoner får föra in, eller beställa, av beskattad alkohol från ett annat EU-land.

  • Man ska inte behöva transportera de billiga våtvarorna själv. Man kan be en granne eller kollega att göra det, så länge det inte handlar om kommersiell import.

  • De vägledande ("indikativa") gränserna för hur mycket sprit, vin och öl som privatpersoner får ta hem försvinner. Flödet av alkohol blir bildligt talat utan gränser för privatpersoner.

Syftet är att jämställa införseln av alkohol med införsel av alla andra varor.

Syftet är också att stimulera distanshandel på Internet. Det framgår av motiveringarna för förslaget.

– Det här kan få oerhört dramatiska konsekvenser. Det öppnar väg för nya handelsverksamheter. Man riskerar att legalisera det som i dag är illegal verksamhet. Och det blir svårt att kontrollera näthandeln, säger Kent Härstedt, riksdagsledamot (s) som nyligen presenterade en utredning om alkoholinförsel, och som föreslog att skatten på sprit sänks med 40 procent.

Men Kent Härstedts förslag är baserat på gällande EU-regler – inte på de förändringar som kommissionen föreslår.

– Jag har utgått från verkligheten som den ser ut i dag. Det är svårt att dra slutsatser för framtiden.

Men det som var framtid när Härstedt utredde i våras, närmar sig nutid med raska steg. EU:s finansministrar får frågan om ändrade införselregler på sitt bord i oktober eller november. Förslaget har redan varit föremål för förhandlingar vid två möten i en förberedande arbetsgrupp under ministerrådet.

Agneta Bergqvist, departementsråd på finansdepartementet, säger att Sverige motsätter sig att ta bort de gällande kraven för privat införsel av alkohol. Sverige får också problem med den så kallade rödoljan från Finland. Det blir inte längre möjligt att förhindra att finsk eldningsolja används som dieselbränsle i Sverige, om förslaget genomförs.

– Vi välkomnar i och för sig förslaget på de områden där det innebär enklare och tydligare bestämmelser. Det nuvarande cirkulationsdirektivet kom till i en hast inför den inre marknaden 1992. Där finns otydligheter som ställer till problem för den kommersiella handeln. Det är nog nästan alla eniga om, säger Agneta Bergqvist.

Eftersom förslaget handlar om skatter krävs enhällighet i ministerrådet. Sverige kan alltså blockera ett oönskat beslut, men argumenten är begränsade.

EU-kommissionens Frits Bolkestein påpekade så sent som i början av september i Stockholm att den fria rörligheten för varor är fundamental. Det är Bolkestein som sedan i juli hotar med EU:s domstol om inte Sverige upphör att beskatta vin hårdare än öl. Och i en utredning om olika EU-länders alkoholpolitik beskrivs Sverige som ett särfall:

"Endast ett medlemsland [Sverige] låter alkoholbeskattningen styras av hälsoaspekter", konstaterade kommissionen i sin sammanställning i slutet av maj.

STAFFAN DAHLLÖF

Kritiska EU-fakta nr 93 Oktober 2004

Tillbaka eller Startsidan