Norden vill höja spritskatten och minska införselkvoterna

Höjda minimiskatter och halverade införselkvoter inom EU. Det är krav som de nordiska folkhälsoministrarna enades om vid ett möte i Köpenhamn nyligen.

– Vi vill minska gapet mellan oss och EU. Det nya med det här dokumentet är att vi inte bara vill göra det genom att anpassa oss, utan också genom att påverka EU, förklarade Norges Dagfinn Höybråten.

Konkret betyder det att de nordiska länderna kommer att fortsätta att sänka alkoholskatterna för att minska gränshandeln. Danmark och Finland har redan sänkt skatten, Sverige diskuterar en 40-procentig sänkning av spritskatten. Det nya är att de nordiska länderna samtidigt kräver höjda skatter inom EU.

EU har gemensamma miniminivåer för alkoholskatt, men de utgör inget värn för den nordiska alkoholpolitiken. För vin är nivån noll, vilket också tillämpas av tolv medlemsländer däribland Tyskland. För sprit är den 20 kronor litern.

Enligt det dokument som antogs vid mötet ska de nordiska länderna kräva att EU inför en minimiskatt på vin, och att minimiskatterna på sprit, öl och alkoläsk höjs kraftigt.

Ministrarna enades även om att kräva att ska de så kallade indikativa nivåer som gäller i dag för privatinförsel av sprit, vin och öl halveras. Nivåerna ska också förvandlas till absoluta gränser som inte får överskridas.

Hur stora är möjligheterna att de nordiska folkhälsoministrarna får gehör för sina krav i Bryssel?

– Alkoholfrågorna har inom EU länge behandlats som jordbrukspolitik och alkohol har setts som vilken vara som helst, konstaterade Sveriges folkhälsominister Morgan Johansson vid mötet i Köpenhamn.

EU-kommissionären för unionens inre marknad, Frits Bolkestein, imponeras inte av de nordiska ministrarnas argument för höga alkoholskatter. Det var han som tvingade fram de svenska öl- och vinskattesänkningarna 1997 respektive 2001. Han har också upprepade gånger starkt ifrågasatt Systembolaget och hotat att dra Sverige inför EU-domstolen.

Sänkta skatter är den väg Sverige bör gå, uttalade Frits Bolkestein när han besökte Stockholm i början av september. Nya undantag och införselkvoter skulle EU-kommissionen bestämt motsätta sig, eftersom det enligt Bolkestein är en "grundläggande rättighet" för EU-medborgarna att få köpa billig sprit i utlandet.

– Den fria rörligheten för varor är fundamental inom unionen, sade Frits Bolkestein vid sitt Stockholmsbesök.

Att hävda att Nordens möjligheter att påverka övriga EU:s syn på alkoholbruk är mindre än en isbit i helvetet är inte särskilt vågat.

GÖSTA TORSTENSSON

Kritiska EU-fakta nr 93 Oktober 2004

 

Tillbaka eller Startsidan