EU hot mot svensk strejkrätt

Svenska fack som strejkar kan straffas enligt andra EU-länders lagar. Regeringen vill ändra på detta men EU-kommissionen och andra EU-länder säger nej.

Inom EU finns regler om hur civilrättsliga tvister ska lösas mellan personer och företag från olika medlemsländer. Huvudregeln är att det lands lag ska tillämpas där skadan anses ha uppstått eller där den drabbade bor eller har sin huvudsakliga verksamhet.

Dessa regler har även betydelse för fackliga stridsåtgärder.

Seko och Transport riskerar att dömas till skadestånd enligt dansk lag för att de i Göteborgs hamn har använt sig av den svenska lagen Lex Britannia.

Med stöd av lagen förklarade de två fackförbunden det danska fartyget DFDS Tor Caledonia i blockad. Facken krävde att rederiet skrev på internationella transportarbetarefederationens avtal för besättningen ombord.

Rederiet stämde facken inför dansk domstol. EU-domstolen säger att Danmark får välja om det är dansk eller svensk lag som ska gälla.

En domstol i England förbjöd fackliga stridsåtgärder mot Viking Line i Finland trots att dessa är tillåtna enligt finsk lag. Detta med stöd av samma lagvalsregel.

Domen överklagades och fallet skickas vidare till EU-domstolen som också ska pröva Vaxholmskonflikten.

EU diskuterar nu ett nytt direktiv om lagvalsregler, det kallas Rom II. Sveriges regering har föreslagit att fackliga stridsåtgärder ska undantas i direktivet. Kommissionen säger nej.

STEPHEN LINDHOLM

[Artikeln har tidigare varit publicerad i Kommunalarbetaren]
Kritiska EU-fakta nr 98 Mars 2006

 

Tillbaka eller Startsidan