Jacques Chirac lämnade EU-möte i vredesmod

EU:s toppmötet i slutet av mars blev en ritual. Det dokument som presenterades som toppmötets slutsatser hade i allt väsentligt förhandlats färdigt redan innan stats- och regeringscheferna anlände till Bryssel. Det österrikiska ordförandeskapet försökte dessutom avstyra alla kontroversiella diskussioner från dagordningen.

Ett väntat storgräl om protektionism rann ut i sanden vid toppmötet. Italiens premiärminister Silvio Berlusconi lyckades inte få andra länder att skriva under sitt upprop mot "ekonomisk nationalism".

Bakgrunden är att italienska energibolaget Enel hindrats från att köpa franska Suez efter en snabb manöver från den franska regeringen som i stället regisserade en helfransk affär. Något som väckt upprörda känslor i Italien.

Men Berlusconi tog över huvud taget inte upp frågan under mötet. Han verkade mer upptagen av den italienska valkampanjen än att delta i toppmötesdiskussioner.

Vid de konservativa ledarnas förmöte sade Berlusconi att han inte tänkte diskutera frågan med den franske presidenten Jacques Chirac.

– Det finns inget behov av det, positionerna är mycket klara. Jag har inget nytt att säga. De formella huvudämnena på mötet var en mer gemensam energipolitik mellan EU-länderna och hur unionen ska skapa fler jobb och hög­re tillväxt.

Det var en "svår diskussion", sade Sveriges statsminister Göran Persson efter EU-ledarnas middagsdiskussion om energifrågorna.

– Ska vi ha ett samarbete kring det här måste vi ha ett mycket starkt yttre tryck. Antingen att det är svårt att få tag i energi eller att vi får väldiga effekter i klimatet.

Persson avvisade bestämt tanken på en helt samordnad energipolitik.

– Det är ju kommissionens dröm att man ska kunna strömlinjeforma Europa. Det har inte gått förr och kommer inte att gå nu heller

Men EU-kommissionens ordförande tycker sig nu ha stöd för utökat EU-samarbete.

– Jag är glad att ministerrådet stöder vår uppmaning om en mer gemensam energipolitik. säger Manuel Barroso.

Det mest dramatiska som hände under toppmötet var att Jacques Chirac vägrade prata engelska och lämnade ett möte i protest när en fransk direktör började prata engelska.

Chirac var på ett möte mellan politiker och företrädare för näringslivet. Chefen för EU:s industrilobby, som själv är fransman, bytte språk från franska till engelska, med orden "Nu ska vi prata affärsspråk". Då såg den franske presidenten rött och stormade ut från lokalen i sällskap med utrikesministern Philippe Douste-Blazy och finansministern Thierry Breton, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Jag måste säga att jag blev djupt chockad av att höra en fransman uttrycka sig på engelska vid ett rådsmöte i EU. Den franska delegationen och jag själv valde att lämna mötet för att slippa höra det, sade Jacques Chirac till Reuters.

Chirac har länge kämpat för att det ska pratas franska i de internationella institutionerna, som EU och FN.

– Det är inte bara det nationella intresset, det är för att värna våra kulturer och dialogen mellan kulturerna. Vi kan inte bygga framtidens värld på ett enda språk och en enda kultur.

Så till vida att det inte är den franska, kunde Chirac ha lagt till.

GÖSTA TORSTENSSON

Kritiska EU-fakta nr 99 Maj 2006

 

Tillbaka eller Startsidan