EU-konstitutionen håller på att tinas upp

Tysklands nya förbundskansler Angela Merkel tycks fast besluten att överta föregångaren Helmut Kohls mantel som EU:s ledare bland ledare.

Den 1 januari nästa år tar Angela Merkel hand om unionens ordförandeklubba. Och inför Tysklands halvår vid EU-rodret pågår nu i tysthet överläggningar om hur EU-konstitutionen ska kunna återupplivas. Diskussionen drivs framför allt av borgerliga politiker som Merkel, franske presidenten Jacques Chirac och andra konservativa regeringschefer samt av EU-parlamentet.

Konstitutionen lades på is av EU-ledarna vid toppmötet i juni förra året, sedan de franska och holländska väljarna några veckor tidigare kraftfullt röstat nej till den. På EU-prosa hette det att stats- och regeringschef-erna kommit överens om en "tankepaus" för reflektion om EU:s politiska kris.

Inte många tankar har väckts under den utlovade "tankepausen" – förrän nu. Och enligt Dagens Nyheter diskuteras nu idén att bryta ut de två första delarna av den tredelade konstitutionen och ställa dem till ny omröstning i Frankrike och Holland. De skulle då kompletteras med en politisk deklaration om "Europas sociala dimension".

Konstitutionens första del handlar om hur EU fattar beslut. Där finns förslagen om en "EU-president" och en utrikesminister liksom nya beslutsregler. Den andra delen är en stadga om grundläggande medborgerliga och mänskliga rättigheter för unionens invånare. Tillsammans är de ett hanterligt paket på ett 60-tal sidor, medan hela konstitutionen är en tegelsten på flera hundra sidor.

Men att enbart rösta om de två första delarna skulle skapa juridiska problem eftersom 14 EU-länder redan ratificerat hela konstitutionen genom folkomröstning eller parlamentsbeslut.

Dessutom har Finland aviserat att man planerar att ratificera konstitutionen. Och Estlands parlament inledde i februari ratificeringen av konstitutionen.

"De som säger att det inte är någon idé att prata om konstitutionen har fel. Konstitutionen är inte död", sade ordföranden i det estniska parlamentets konstitutionsutskott, Urmas Reinsalu, under en debatt den 6 april.

Samtidigt har Jacques Chirac, liksom presidentkandidaten Nicolas Sarkozy, lagt fram förlag om att genomföra delar av konstitutionen utan nya folkomröstningar.

Nicolas Sarkozy, som idag är Frankrikes inrikesminister, presenterade i ett tal inför den konservativa Konrad Adenauer Stiftung i Berlin den 16 februari sitt alternativ till den EU-konstitution som de franska och holländska väljarna avvisade.

De enligt Sarkozy "mer okontroversiella" inslagen i den avvisade konstitutionen bör genomföras. Det handlar bland annat om ändrade röstregler i ministerrådet, en begränsning av medlemsländernas vetorätt och inrättandet av en utrikesminister för unionen.

EU bör ta sig an grundläggande frågor som EU:s finansiering och unionens framtida gränser.

"De här reformerna skulle kunna resultera i en text som består av 10-15 viktiga artiklar. De bör förhandlas fram så snart som möjligt, så att vi kan få en union som fungerar effektivt", sade Sarkozy.

EU:s utrikesministrar kommer i slutet av maj att samlas till ett informellt möte för att diskutera den nedfrysta EU-konstitutionen och "Europas framtid". Initiativet kommer från det nuvarande österriska EU-ordförandeskapet. Något epokgörande resultat verkar dock inte vara att vänta av det möte som Österrikes utrikesminister Ursula Plassnik har kallat till. Vid EU-toppmötet i juni ska unionens stats- och regeringschefer ta ställning till den fortsatta hanteringen av konstitutionen, men att döma av Plassnik kommer utrikesministrarnas besked inte att vara särskilt konkret.

"Vi kommer inte att kunna ge något svar i juni, men vi kanske kommer att kunna ha en uppfattning om hur den fortsatta färdplanen ska se ut", säger Plasssnik till Reuters.

Den tyska koalitionsregeringen har antytt att man under sin tid vid ordförandeklubban kan tänka sig att lansera en "strategisk plan" för ratificering av konstitutionen. Enligt den tyska dagstidningen Die Welt skulle konstitutionen då samtidigt att döpas om till ett "grundfördrag för Europa".

Det är högst osäkert om det går att sälja den nedfrysta konstitutionen med större framgång till frans­ka och holländska väljare genom en ompaketering. Sådana försök har dock lyckats tidigare, efter den danska Maastrichtomröstningen 1992 och irländarnas nej till Nicefördraget 2001.

Siktet är av allt att döma inställt på första halvåret 2007. Då väljer fransmännen ny president och holländarna nytt parlament, samtidigt som Angela Merkel leder EU.

GÖSTA TORSTENSSON

Kritiska EU-fakta nr 99 Maj 2006

 

Tillbaka eller Startsidan