Den svenska demokratin ställs offside

EU-byråkraterna i Bryssel har bestämt sig för att nagelfara det svenska spelmonopolet.

Bakgrunden är att utländska spelbolag inte tillåts på den svenska marknaden för spel- och vadslagning. Den svenska marknaden domineras av de två statliga bolagen Svenska Spel och AB Trav och Galopp.

Granskningen gäller om regleringen av spelmarknaden går ihop med EU:s regler om den fria rörligheten.

Inom två månader måste regeringen nu avge sitt svar till EU-kommissionen.

Det hela kan leda till att Sverige dras inför EU:s domstol, beroende på om kommissionen godtar regeringens förklaringar eller inte.

Regeringens försvar är att spelmonopolen behövs av sociala skäl och för att hindra spelmissbruk. Dessutom tillfaller intäkterna från de statliga bolagen statskassan samt att en del går till den svenska idrottsrörelsen.

Enligt EU-kommissionen talesman för inre marknaden, Oliver Drewes, är undersökningen om sportvadslagning bara början. I ett uttalande till nyhetsbyrån Direkt säger han att EU-kommissionen kommer att gå vidare och angripa andra områden på svenska spelmarknaden där "diskriminering" förekommer.

Man kan ha olika åsikter i sakfrågan, dvs. om de privata spelbolagen ska släppas lösa på spelmarknaden eller om det statliga spelmonopolet ska bestå.

Men vad alla, i alla fall alla som bekänner sig till demokrati, borde vara överens om är att det är en fråga som ska avgöras av de folkvalda i den svenska riksdagen och inte av EU-byråkraterna i Bryssel och/eller EU-domstolen i Luxemburg.

Frågan om spelmonopolet fångar vad medlemskapet i EU innebär i ett nötskal; den svenska demokratin ställs offside. Men det är väl det som är meningen med föreningen. Eller hur Ingvar Carlsson och Carl Bildt?

GÖSTA TORSTENSSON

Kritiska EU-fakta nr 99 Maj 2006

 

Tillbaka eller Startsidan