Kommissionen synar Sveriges spelmonopol

Efter påtryckningar från de privata spelbolagen inleder EU-kommissionen en undersökning av den svenska spelmarknaden. Även Danmark, Finland, Tyskland, Ungern, Italien och Holland berörs av granskningen.

– Jag tror att det så smått börjar gå upp för domstolar och beslutsfattare att de monopol som drivs inom EU är olagliga, säger Douglas Roos, vd för Ladbrokes Norden.

Douglas Roos företräder ett av de utländska spelbolag som vill se det statliga spelmonopolet gå i graven. Och han tolkar EU-kommissionens beslut om att inleda en undersökning som den största framgången hittills.

– Vår enda chans att vinna är att Bryssel agerar mot svenska staten, säger Douglas Roos.

EU-kommissionen har skickat en officiell förfrågan om de berörda ländernas egna lagstiftningar hindrar sportvadslagning. Skulle det vara så strider det mot EU-rätten.

Ansvarige EU-kommissionären Charlie McCreevy förklarar i ett pressmeddelande varför han agerar: "Kommissionen har tagit emot ett antal klagomål från operatörer inom sportvadslagningsområdet och vi känner oss manade att göra något."

En av operatörerna är spelbolaget Ladbrokes Norden. Där är Douglas Roos vd:

– Vi anmälde svenska staten till EU-kommissionen redan 2003. Vi ansåg att det svenska spelmonopolet strider mot EU-rätten och vi riktade in oss mot sportvadslagning. Att kommissionen nu formellt öppnar ärendet är ett viktigt ställningstagande.

EU-kommissionen tänker pröva spelmonopolen med det så kallade Gambellimålet som mall. I detta italienska fall från november 2003 slogs det fast att statliga spelmonopol får finnas. Men bara under vissa förutsättningar:

w Försök begränsa spelandet.

w Ingen aggressiv marknadsföring.

w Huvudsyftet ska inte vara att öka statens intäkter.

Biträdande finansminister Sven-Erik Östberg, ansvarig i regeringen för spelfrågor, menar att Sverige i stort lever upp till dessa förutsättningar.

– Det är ju en tolkningsfråga, i princip ska vi tillfredställa ett spelbehov som finns. Då är det okej med ett spelmonopol, säger Sven-Erik Östberg.

– Vi är ganska trygga i att vårt ställningstagande i spelfrågor ligger väl i linje med EU-rätten.

Douglas Roos på Ladbrokes Norden anser att det är precis tvärtom. Han ger till och med Sven-Erik Östberg ett bud i frågan.

– Jag ger honom oddset tusen gånger pengarna på att det svenska spelmonopolet som det nu ser ut skulle klara EU-domstolens krav.

GÖSTA TORSTENSSON

Kritiska EU-fakta nr 99 Maj 2006

 

Tillbaka eller Startsidan