Du kan läsa nyhetsbrevet här nedan eller i pdf-format här

Leif Pagrotsky hycklar om WTO

Vid det ministermöte som Världshandelsorganisationen, WTO, planerar hålla i Qatar i november ska det bestämmas om de 142 medlemsstaterna ska dra igång en ny runda så kallade frihandelsförhandlingar eller inte.

Inom WTO förhandlar EU gemensamt för alla sina 15 medlemsländer, utifrån den position som fastställdes redan 1999.

EU driver på för en ny förhandlingsrunda, och är noga med att kalla det för en "utvecklingsrunda" som är i utvecklingsländernas intresse.


Lars-Erik Håkansson

 - Men om man nu är så väldigt angelägen om att värna utvecklingsländernas intressen, varför låter man inte de länderna själva få definiera vad de vill ha, påpekar Maud Johansson på den fristående biståndsorganisationen Forum Syd, som kommer att åka med den svenska delegationen till Qatar som folkrörelsernas representant.

Maud Johansson tycker att handelsminister Leif Pagrotsky "snudd på hycklar" när han säger att EU driver förslaget om en ny frihandelsrunda inom WTO för u-ländernas skull. Hon poängterar att många utvecklingsländer, däribland Indien, motsätter sig EU:s förslag om en ny, bred runda förhandlingar.

EU driver enligt Leif Pagrotsky samma frågor vid det förra ministermötet i Seattle.

Grunden för EU:s position är den egna jordbrukspolitiken, snarare än utvecklingsländernas intressen, tror hon. Sedan de senaste förhandlingarna, Uruguayrundan, pågår redan förhandlingar om att dra ner på handelshindren vad gäller jordbruksprodukter och pressen är stor på EU att ta bort sina exportsubventioner till det egna jordbruket, även från länder som USA.

Leif Pagrotsky säger inför Qatarmötet att det inte är troligt att EU kommer att gå med på kravet att eliminera sitt exportstöd till jordbruket

 - EU är berett att förhandla om exportsubventionerna och har sagt sig vilja visa flexibilitet. Men de andra har krävt att man redan i beslutet om att man ska börja förhandla ska ha med ordet "eliminera" och detta har varit helt otänkbart för EU, säger Leif Pagrotsky.

Jordbruksminister Margareta Winberg var vid ett internationellt seminarium med anledning av FN:s Hungerdag, frän i sin kritik mot EU:s jordbrukspolitik.

 - Genom att stödja vårt egen jordbrukspolitik med 274 miljarder hindrar vi länderna i tredje världen att utveckla sitt jordbruk eftersom vi med vår överproduktion dumpar priserna.

Jordbruksministern var övertygad om att EU:s jordbrukspolitik kommer att ändras när det om ett par år är dags för en översyn. Överproduktionen av livsmedel måste minska.

Margareta Winberg anser samtidigt att utvecklingsländerna bör kunna skydda sina egna marknader precis som Sverige gjorde förr:

 - För hundra år sedan var Sverige ett fattigt land. Vi skyddade våra egna jordbruksprodukter genom tullar och byggde upp ett välstånd. Det bör vi låta utvecklingsländerna också få göra.

Forum Syds Maud Johansson är kritisk till att EU ska kräva något tillbaks för att släppa sin jordbrukspolitik, som dels gör

det svårare för utvecklingsländerna att exportera till EU och dels innebär att EU dumpar subventionerade produkter på utvecklingsländernas hemmamarknader.

 - Det finns en orimligt orättvis fördelning i världen och WTO-reglerna är en del av det, säger Maud Johansson.

Volvos Lars Arnell anser däremot att WTO fungerar bra  - den är världens mest framgångsrika och kostnadseffektiva organisation.

 - Okunnigheten bland globaliseringens kritiker är massiv, sade Lars Arnell vid ett seminarium om WTO som UD arrangerade. Arnell har tidigare varit svensk EU-ambassadör i Bryssel och som sådan skrivit texten om TRIPS-avtalet till WTO.

TCO:s Sture Nord och Lutherhjälpens ordförande biskop Anders Wejryd i Växjö representerade kritikerna vid UD:s WTO-seminarium. Sture Nordh var bekymrad över Lars Arnells hållning som han ansåg försämrade för de fattiga. Anders Wejryd motsatte sig en ny förhandlingsrunda eftersom u-länderna inte vill ha den.

Nya EU-gränsvärden hotar svenskt fiske
Förslaget om gränsvärden för dioxin kan bli ett dråpslag mot den svenska fiskenäringen. Den varningen sänder EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt (v) till EU-kommissionen. Om gränsvärden för fisk införs innebär det troligtvis ett totalförbud för lax- och ålfiske i Östersjön, tror Jonas Sjöstedt.

Han anser att det är bättre att rekommendera människor att inte äta för mycket än att införa ett totalförbud.

EU vill tillåta nya bekämpningsmedel
EU-kommissionen vill godkänna flera bekämpningsmedel som i dag är förbjudna i Sverige, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion. Senare i höst ska EU ta ställning till ett insektsmedel och två svampmedel, som inte får användas i Sverige. De tre bekämpningsmedel, som nu ska behandlas, är bland annat akut giftiga för djur och människor, hormonstörande, cancerframkallande och långlivade i miljön. Svenska Kemikalieinspektionen försöker nu argumentera för att dessa bekämpningsmedel ska förbjudas, inte godkännas, i hela EU.

Fransk köttbojkott dras i EU-domstolen
Frankrikes embargo mot brittiskt nötkött fälls sannolikt i EU-domstolen. Det visar den rekommendation som i september levererades av EU-domstolens generaladvokat. Sedan två år bojkottar Frankrike, som enda EU-land och i strid med EU-kommissionens uttryckliga förbud, det brittiska köttet. Orsaken är oron för galna ko-sjukan.

Men för det finns ingen anledning, menar generaladvokaten Jean Mischo. Britterna märker sitt kött så att det ska kunna spåras till källan.

Däremot vill Mischo låta fransmännen behålla sitt embargo mot brittiskt kött som gått omvägen via ett annat EU-land. EU-domstolen avgör fallet inom kort.

EU liknar en federation
I Jyllandsposten uttalar sig tre danska forskare om EU-rättens inflytande på nationalstatens bekostnad. De bekräftar att omkring 80 procent av det danska folketingets beslut baseras på olika EU-direktiv. Detta är långt mer än de 30-35 procent som ofta brukar anföras i debatten. Till detta ska läggas att många EU-direktiv aldrig blir behandlade i folketinget. De tre experterna, som alla är EU-anhängare, pekar också på att EU-kommissionen och EU-domstolen har en tendens att tolka EU-politikerna så brett som möjligt, vilket skapar en orimlig osäkerhet i EU:s beslutsprocess.

EU liknar mer en stat och en federation än vad politikerna vill medge, menar de tre EU-experterna.

Inget EMU-ja  i nytt socialdemokratiskt partiprogram

Ja till EMU får inte plats i socialdemokraternas nya partiprogram enligt partistyrelsen.

I ursprungsförslaget fanns ja till EMU med, men flera motionärer kritiserade det och de har fått gehör för sin kritik.

_ Det är alldeles utmärkt, men det är inte så vanligt att jag får som jag vill när det gäller uppfattningar om EMU, säger Bengt-Ola Ryttar, till LO-tidningen. Han är socialdemokratisk riksdagsman och en av dem som krävt att ja till EMU ska bort ur partiprogrammet.

Bengt-Ola Ryttar säger att det skulle ha blivit svårt för socialdemokratiska EMU-motståndare att vara kvar i det social-demokratiska partiet om programmet knutit upp sig till EMU-medlemskap.

Det handlar från partistyrelsens sida inte

om någon ändrad syn på EMU utan i motionssvaret förklarar man att det tidigare kongressbeslutet om att säga ja till EMU gäller samtidigt som socialdemokraterna sagt att de ska respektera resultatet i en folkomröstning. Att skriva in ja till EMU skulle kunna uppfattas som att man föregriper folkomröstningen och det är inte önskvärt enligt partistyrelsen.

Statsminister Göran Persson tror att en folkomröstning om EMU kan bli aktuell under nästa mandatperiod. Enligt Persson är EMU en viktig fråga som inte bara handlar om att byta ut kronor och sedlar, utan om "den mest djupgående ekonomiska integrationen man kan tänka sig med ett ramverk som påverkar den ekonomiska politiken i övrigt".

Tyskland legaliserar prostitution
Att sälja sex i Tyskland är från årsskiftet ungefär samma sak som att sälja karameller. I juridisk mening. För i mitten av oktober antog förbundsdagen med bred majoritet föreslaget att legalisera prostitutionen, att ge utövarna samma sociala rättigheter som övriga anställda eller egenföretagare och att inte längre stämpla sexhandeln som osedlig.

Lagen sägs syfta till att förbättra de prostituerades situation och försöka frigöra sexhandeln från den organiserade brottsligheten.

Nationellt ID-kort dröjer
Det nya nationella id-kortet som ska kunna ersätta passet i EU blir klart tidigast näst höst. En statssekreterargrupp i regeringskansliet har beslutat att ett förslag om ett nationellt id-kort för svenska medborgare ska läggas fram före jul.

Eftersom statssekreterarna anser att ärendet är känsligt ur diskriminerings

synpunkt så kommer åsikter utanför regeringskansliet att inhämtas i en remissrunda innan det bestäms vem som ska tillverka korten.

Finland utreder NATO-medlemskap
Finlands statsminister Paavo Lipponen vill ha en öppen debatt om eventuellt finländskt NATO-medlemskap. Tidigare har man i Finland varit mycket försiktig i uttalanden om NATO, men nu stundar nya tider.

Den socialdemokratiske statsministern har förutskickat förberedelser för en NATO-debatt i samband med den säkerhetspolitiska redogörelse som regeringen lämnar till riksdagen 2004.

Det stora oppositionspartiet, centerpartiet, stöder tanken på en bred utredning om NATO.

Motstånd mot legalisering av hasch
Motståndet är massivt mot att tillåta hasch och så kallade partydroger i Sverige. Enligt en Temo-undersökning Dagens Nyheter låtit göra är 96 procent av befolkningen emot legalisering av dessa. Endast tre procent säger att de vill avkriminalisera vissa droger. Temo blev osäker på resultatet och beslutade att göra om undersökningen. Men resultatet stod sig. De 1.002 tillfrågade i åldern 16 år och äldre svarade nästan alla att de var emot att Sverige tillåter viss narkotika.

 

Tillbaka eller Startsidan