Nyhetsbrev från Folkrörelsen Nej till EU Mars 2007

 Nyhetsbrevet i pdf

Tidigare nyhetsbrev 2007

Svenskarna tjänade miljarder på EMU-nej

Hushållen har tjänat över fem miljarder kr på lägre bolånekostnader på grund av att det blev nej i folkomröstningen om EMU-medlemskap 2003.

Om svenskarna hade röstat ja i folkomröstningen hade kronan för-svunnit och från den 1 januari 2006 hade valutan istället hetat euro. Dessutom hade den svenska Riksbank-en blivit en maktlös filial till den Europeiska centralbanken i Frankfurt, som bestämmer räntan för de länder som ingår i euroområdet.

Det skulle ha inneburit att de svenska bolåneräntorna skulle ha styrts av ECB-räntan istället för av Riksbankens reproränta.

Under 2006 låg Riksbankens ränta hela tiden under ECB-räntan. Räntegapet var i snitt 0,5 procent, vilket innebär att de svenska bolånetagarna tjänat stora pengar.

Genomsnittslånet för hela Sverige ligger på drygt 800.000 kronor och den låntagaren har tjänat drygt 4.000 kronor. Eftersom det finns 1,4 miljoner hushåll med bolån innebär det att hela gruppen mellan 25 och 65 år har tjänat 5,5 miljarder kronor under 2006.

Storstadsborna, som var mest EMU-positiva, har tjänat mest på beslutet eftersom deras lån är större.

Innevånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö har i genomsnitt bolån för drygt 1,1 miljoner kronor. Den gruppen har i genomsnitt vunnit hela 5.540 kronor under 2006 på att slippa ECB:s högre ränta. Många enskilda storstadsbor har också betydligt större lån än så, inte sällan två eller tre miljoner kronor.

Många av de som var mest talföra på ja-sidan inför EMU-folkomröstningen har också tjänat stora pengar på att svenska folket röstade nej till euron. Inte minst ja-generalen själv, Göran Persson med sina 13 miljoner i lån för köpet av godset Övre Torp i Sörmland.

Som statsminister lovade Göran Persson i sitt förstamajtal i Katrineholm 2003 ökade investeringar, lägre priser och lägre räntor, om folket röstade ja till euron, och lockade villaägarna med bättre ekonomi: "Om du har hus eller villa ska du veta att du betalar väsentligt högre ränta än vad en finländare gör idag." Statsministern hade läst Katrineholms-Kurirens bostadsannonser och räknat ut att en villaägare på orten, som betalat kring miljonen för sin villa, kunde tjäna pengar på ett EMU-medlemskap: "Det handlar om en tusenlapp i månaden i högre räntekostnader för att vi står utanför. Det är inget dåligt argument för en löntagare som faktiskt har svårt att få pengarna att räcka till. Det är det här det handlar om, och de pengarna tycker jag man kan använda till något annat", sade Persson.

Då, våren 2003, var ränteläget i euroländerna lägre än i Sverige. Europeiska centralbankens styrränta låg på 2,50 procent, medan Riksbankens reproränta var 3,50 procent.

Skillnaden förklarades av EMU-anhängarna som "ett pris" Sveriges tvingades betala för att vi stod utanför EU:s valutaunion.

EMU-motståndarna avfärdade detta påstående som politiskt trams och framhöll att ränteutvecklingen till övervägande del beror på faktorer som är oberoende av om ett land är med i EMU eller inte. Olika räntenivåer speglar förhållanden i den övriga ekonomin. Har ett land massarbetslöshet och således lågt inflationstryck så kan man hålla lägre räntor. Har man hög sysselsättning och låg arbetslöshet så är vanligtvis räntan något högre för att dämpa inflationstryck.

Om svenska folket valt att gå över till euron skulle det vara ECB i Eurotower på Kaiserstrasse 29 i Frankfurt, och inte Riksbanken vid Brunkebergstorg i Stockholm, som bestämmer räntan i Sverige.

ECB sätter sin styrränta för euroområdet utan att ta hänsyn till hur den ekonom-iska konjunkturen eller strukturen utvecklas i ett enskilt land.

Om Sverige skulle drabbas av överhettning och inflation eller stagnation och arbetslöshet så skulle inte ECB att använda sin penningpolitik för att strama åt eller stimulera den svenska ekonomin.

ECB kan bara sätta sin ränta efter hur situationen ser ut i euroområdets genomsnitt och där väger folkrika nationer som Tyskland, Frankrike och Spanien tyngst.

Så tack vare att svenska folket är klokare än det stora flertalet av dess valda företrädare, kunde Riksbanken under 2006 hålla den svenska räntan på en nivå som låg 0,5 procent under den Europeiska centralbankens.

Och tack vare att svenska folket inte följde uppfordringarna från statsminister Göran Persson, så sparade godsägare Göran Persson hela 65.000 kronor förra året på sitt bolån. Och det ser ut som han kan fortsätta spara pengar i år. Riksbankens reproränta ligger på 3,25 procent, medan ECB nyligen höjde sin styrränta till 3,75 procent.

Det innebär att räntegapet på 0,5 procentenheter består och att en villaägare i Katrineholm, tvärtemot vad Göran Persson lögnaktigt påstod i sitt förstamajtal, även i år kommer att tjäna tusenlappar för att vi slipper vara med i EU:s valutaunion.

 

Ryssland hotar EU med importförbud

Ryssland kräver av hälsoskäl detaljerade intyg om köttprodukter från alla EU-länder före den 31 mars, annars stoppas importen.

-  Vi är ännu inte klara med vårt svar till ryssarna, det kommer att ta några dagar, säger Philip Tod talesman på EU-kommissionen.

Ryssland ska enligt uppgift pekat på förekomst av salmonella i kött från flera EU-länder.

 

Sverige ställer sig bakom nytt EU-register

Sverige ställer sig bakom att de register som används i EU:s brottsbekämpning görs om, enligt ett beslut i riksdagen. Regeringen kan därför slutligt säga ja i EU:s ministerråd till en andra generation av Schengens informationssystem SIS II, införs. I systemet kommer fler personuppgifter att kunna registreras.

Vänsterpartiet och miljöpartiet röstade emot beslutet. De anser att hela Schengensamarbetet hotar människors privatliv och hindrar flyktingar från att söka asyl. Men de övriga partierna i riksdagen anser att Schengen-

samarbetet, som Sverige deltar i sedan 2001, är nödvändigt för att bekämpa grova brott.

 

Fler EU-motståndare i Norge

Nej-sidan är åter på frammarsch i Norge. Enligt den senaste opinions-mätningen utgör de som säger nej till EU-medlemskap hela 51 procent.

Ja-sidan får 37,6 procent medan 11,4 procent inte har någon åsikt. För nej-sidan var uppgången 3,6 procentenheter sedan januarimätningen.

Undersökningen har utförts av Sentio på uppdrag av tidningarna Klassekampen, Nationen och Dagen.

 

Kostnader för EU utreds inte

Vänsterpartiet och miljöpartiet vill att Sveriges samlade kostnader för EU-medlemskapet utreds, eftersom de anser att kostnaderna är långt större än den redovisade medlemsavgiften.

Sveriges avgift till EU landar på 28,9 miljarder kronor för år 2007.

Vid sidan av medlemsavgiften tillkommer en rad andra utgifter, menar de båda partierna. Bland annat tvingas Sverige föra en byråkratisk jordbrukspolitik och följa EU:s misskötta fiskepolitik.

Dessutom påtvingar EU:s handelspolitik Sverige dyra tullar. Därför måste en utredning göras av EU-medlemskapets direkta och indirekta kostnader, anser vänsterpartiet och miljöpartiet. Men kravet avslogs av riksdagens majoritet.

 

Tyskland vill ha EU-förbud mot glödlampor

Den tyska miljöministern Sigmar Gabriel (s) har föreslagit EU-kommissionen att glödlampor av traditionell typ bör förbjudas eftersom de är för ineffektiva.

Förbudet mot traditionella glödlampor skulle reducera växthusgaserna med 25 miljoner ton koldioxid per år skriver den tyska miljöministern i ett brev till EU-kommissionen.

Enligt svenska energiexperter drar lågenergilampor 80 procent mindre energi än vanliga glödlampor. Lågenergilampor är fem gånger effektivare än glödlampor och håller tio gånger längre.

Under det senaste toppmötet enades EU-ländernas ledare om att traditionella glödlampor bör förbjudas i EU från 2010.

- Övergången skulle innebära att en halv Ringhalsreaktor inte behövs, säger Egil Öfverholm på Energimyndigheten.

 

Riksdagen säger nej till EU-omröstning

Riksdagen säger nej till krav från centerpartister, vänsterpartister och miljöpartister på folkomröstning om en ny EU-konstitution. Efter att invånarna i Frankrike och Holland år 2005 röstade hej till den föreslagna konstitutionen råder nu en "period av eftertanke". Ordförandelandet Tyskland ska under våren komma med en rapport om hur arbetet med den nya konstitutionen kan komma vidare, och det finns ingen anledning att föregripa den processen, anser riksdagsmajoriteten.

 

70 miljoner fattiga i EU

Fattigdomen ökar i EU-länderna, liksom klyftan mellan rika och fattiga. Drygt 70 miljoner människor lever under fattigdomsgränsen, enligt en rapport från EU-kommissionen.

EU:s fattigdomsgräns går vid 60 procent av medianinkomsten i varje land. De som tjänar mindre räknas i statistiken som fattiga. Rapporten visar att EU har allvarliga problem med fattigdom.

I 25 EU-länder, Bulgarien och Rumänien inte inräknade, är 72 miljoner människor fattiga, cirka 15 procent, medan ytterligare 36 miljoner ligger precis på gränsen.

Länderna med störst inkomstskillnad råkar vara samma som har störst andel fattiga. Ojämlikhet och fattigdom går hand i hand, enligt rapporten. I Storbritannien tjänar en företagsledare 100 gånger mer än en arbetare. För 20 år sedan tjänade de 30 gånger så mycket. Klyftan ökar mellan rika och fattiga och i dess spår ökar psykiska problem, droger, kriminalitet bland barn och ungdomar i fattiga hem, enligt rapportförfattarna.

 

Moderater vill sänka skatten till EU-nivå

I ett förslag till nytt handlingsprogram för moderaterna föreslås att skatterna stegvis ska sänkas till EU-nivå. Dock anger man inte vilken nivå skatterna i sådant fall skulle hamna på. Man vill på sikt också ompröva frågan om att införa euron i Sverige.

 

Presidentkandidat vill slopa EU-veto

Den konservativa presidentkandidaten Nicolas Sarkozy kan tänka sig att slopa vetorätten i EU. Det framgick under en presskonferens i Paris i slutet av februari.

De politiska utspelen duggar tätt i den franska presidentvalrörelsen. Ett av de senaste kom från den konservativa presidentkandidaten Nicolas Sarkozy.

Utan att närmare precisera sig föreslog han att EU-ländernas vetorätt i unionen slopas.

- Det är inte tänkbart att en eller flera medlemsstater ensamma ska kunna hindra unionen att gå framåt, sa Sarkozy enligt den franska tidningen Le Figaro.

 

Tillbaka eller Startsidan