Nyhetsbrev från Folkrörelsen Nej till EU September 2007

Nyhetsbrevet i pdf

Tidigare nyhetsbrev 2007

Faror med EU-godkända AZO-färger
EU-reglerna innebär att Sverige inte kan förbjuda användningen av AZO-färger i maten.

Justitiekanslern dömde 1999 Livsmedelsverket att betala 3 miljoner i skadestånd till ett företag för att SLV fram till dess hade ett förbud mot AZO-färger i vissa livsmedel.

JK skrev: "Mot den nu angivna bakgrunden får det enligt min mening sägas stå klart att det förbud mot azofärgämnen som gällde enligt Livsmedelsverkets föreskrifter fram till den 3 maj 1999 har innefattat en sådan klar, icke ursäktlig överträdelse av färgämnesdirektivet som förutsätts för skadeståndsskyldighet."

Larmet som nu kom i medicinska tidskriften The Lancet, var inte det första.

I våras uttalade en professor vid det brittiska Livsmedelsverket en varning för livsmedel där ämnena ingår. I facktidskriften Archives of diseases in childhood 2004 skriver professor John Warner vid University of Southampton och hans kollegor:

"Våra fynd talar för att det går att uppnå en klar minskning av överaktivt beteende hos barn genom att ta bort konstgjorda färgämnen och natriumbensoat från deras föda."

De färgämnen som ingick i den brittiska studien är: E 102 tartrazin, E110 paraorange,

E122 azorubin och E124 nykockin. NatriNatriumbensoat ( E211), är ett konserveringsmedel som får användas i de flesta livsmedel.

Godkända Azofärgämnen i EU är bland annat nummer: E 102, 110, 122, 125, 124, 129.

De tillhör en grupp syntetiska färgämnen som används i till exempel vissa drycker, desserter, glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, sylt, senap, soppor, såser, kosttillskott och kryddor. Några av dessa färgämnen användes i Sverige före 1999 men i begränsad omfattning.

Sveriges tidigare förbud baserades på ett antal forskningsrapporter från 1960 och -70-talen om allergiska reaktioner även från liknande kemiska produkter.

Tillåtande av dessa helt onödiga kemiska gifter slår på ett oacceptabelt sätt mot dagens och morgondagens barn!

Deras intresse tycks som vanligt väga lätt mot producentintressen inom EU. Enligt EU är det konsumentens ansvar att utesluta de varor man inte vill ha. Alla varor har en innehållsförteckning, så det är bara att läsa.

Skyldighet till förteckning är dock viktbaserad, vilket alla allergiker upptäckt. Dessutom gäller lagen om innehållsförteckning bara förpackade produkter. Lösgodis, kakor och glass omfattas inte av denna bestämmelse.

Sverige beslutade alltså redan under 1970-talet att starkt begränsa användningen av allergiframkallande azofärger i tillverkningen av livsmedel. Det gällde bland annat färgämnet E124 vilket var ett tillåtet färgämne i EU.

Ett direktiv om färgerna kom 1994 - ett halvår efter att våra medlemskapsförhandlingar avslutats. Vi begärde undantag enligt miljögarantin efter inträdet.

Kommissionen besvarade inte denna begäran förrän i december 1998. Beskedet blev att Sverige hade rätt att begära undantag från det antagna direktivet enligt miljögarantin, men blev nekade sådant, även om själva begäran ansågs som giltig.

Steg för steg tvingas vi acceptera allt fler gifter. Principen är att det som är tillåtet i något EU-land, ska vara tillåtet i hela EU. På det sättet kan länderna och företagen spelas ut mot varandra och miljö- och konsumentkraven sänkas.

AZO-färger förbjöds av EU den 25 november 2003 efter begäran av Tyskland (Begränsningsdir. 76/769/EEG) i vissa produktkategorier till exempel: textilier, luftmadrasser, ryggsäckar, peruker o dyl., masker, smycken som bärs på huden, blöjor, tamponger mm.

Färgerna anses kunna orsaka cancer, allergiska reaktioner, täppt näsa, sömnlöshet och allvarliga beteendeförändringar, främst hos barn.

Tyvärr kommer dessa produkter in från övriga världen.

Förbudet visar dock att det finns en viss förståelse för att dessa färgämnen inte bör användas.

Det förbjuds i kläder som barn skall bära och i mattor de skall leka på, men inte i leksaker som de suger på och i godis och kakor som de äter.

Ett par av de stora brittiska livsmedelskedjorna håller på att rensa ut varor som kan innehålla farliga ämnen.

I Sverige anses det att livsmedel skall vara säkra och det gäller naturligtvis även färgämnen.

Det finns ju heller inga som helst konsumentfördelar med att ha dessa färger i godis eller livsmedel.

Till vad nytta är de och är vi i så fall är villiga att ta risker för den eventuella nyttan? Vilka experiment får man göra med barn? Har barnen fått andra skador? Kommer någon att följa upp experimentbarnen?

Eftersom det i stort handlar om det värdefullaste vi har barnen _ hoppas vi att regeringen kommer att utlösa den så kallade skyddsklausulen och begära ett förbud av dessa kemikalier.

Birgitta Möller

 

120 brittiska parlamentariker kräver folkomröstning
Närmare 120 parlamentsledamöter inklusive några ministrar från det regerande Labourpartiet antas stödja kravet på en brittisk folkomröstning om EU-fördraget.

Det fick den brittiska utrikesministern David Miliband att i tydliga ordalag bestämt avvisa tanken på en omröstning.

- Det nya förslaget skiljer sig så väsentligen från det gamla och
tillmötesgår brittiska intressen att en folkomröstning inte längre är aktuell, sa han till BBC.

 

Danmark tar ställning till folkomröstning
När det nya EU-fördraget blir antaget av EU-ländernas regeringschefer ska det danska justitieministeriet analysera texten för att se om det krävs en folkomröstning eller inte i Danmark.

Avgörande för att en folkomröstning måste ske, skriver den danska tidningen Politiken, är om fördraget innebär en suveränitetsöverlåtelse från Danmark till EU. Det vill säga att landet förlorar i självständighet ur ett statsrättsligt perspektiv. I sådant fall ska folkomröstning utlysas, i annat fall blir det en politisk fråga som en majoritet i folketinget beslutar om.

 

MUF förkastar EMU
Det moderata ungdomsförbundet MUF beslutade nyligen att säga nej till den europeiska monetära unionen och euron.

- EMU är inget borgerligt projekt utan handlar om politiska maktintressen, säger Niklas Wykman förbundsordförande i MUF.

I slutet av augusti var moderata ungdomar från hela landet på politiskt arbetsmöte i Sundsvall. Ungdomsförbundet beslutade under mötet att ta avstånd från euron och EMU. Därmed river man upp ett fem år gammalt beslut och rör sig i en allt mer EU-kritisk riktning.

Motionen som var inlämnad av MUF Stockholm kommer även att behandlas på moderaternas partistämma i oktober. Frågan är dock hur framgångsrika ungdomsförbundet blir när man ska försöka ändra moderpartiets positiva inställning.

- Jag tror inte att vi får majoritet men jag hoppas att allt fler blir kritiska till maktkoncentrationen i Bryssel. Det måste ju gälla moderater också, säger Niklas Wykman.

 

Fp vill ha ny omröstning om euron
Folkpartiet ska verka för att en ny folkomröstning om euron genomförs under nästa mandatperiod, 2010-2014. Det beslutades på partiets landsmöte i början av september.

 

Regeringen vill inte debattera nya EU-grundlagen
Regeringen har inte planerat några debatter kring den nya EU-grundlagen eftersom man menar att den debatten hölls när förslaget till EU-konstitution var aktuellt 2002-2005.

- Inget nytt har tillkommit sedan dess däremot har saker tagits bort eller blivit nertonade, säger EU-minister Cecilia Malmströms statssekreterare Håkan Jonsson.

Regeringen står fast vid den uppgörelse som antogs vid toppmötet i juni.

_ De svenska förhandlarnas och experternas instruktion är väldigt enkel, säger Håkan Jonsson.

- Regeringskonferensen ska följa upp toppmötets beslut utan vidare tillägg eller ändringar. Uppgörelsen är fullt acceptabel för både regeringen och riksdagen.

 

EU behöver mer arbetskraft
EU-kommissionären Franco Frattini föreslår att EU ska börja utfärda ett särskilt "blått kort" för utbildad arbetskraft från länder utanför EU. Kortet, som påminner om USA:s "gröna kort", ska ge arbetstillstånd i hela unionen och syftar till att öka arbetskraftsinvandringen.

 

Sänkta fiskekvoter i Östersjön
EU-kommissionen föreslår kraftigt minskat torskfiske i Östersjön nästa år, eftersom beståndet inte har återhämtat sig.

Kommissionen vill minska kvoterna med en tredjedel i västra Östersjön och med en fjärdedel i den östra delen.

 

EU-parlamentet vill införa tobaksförbud
EU-parlamentets miljöutskott vill förbjuda all försäljning av cigaretter och tobaksprodukter i EU till ungdomar under 18 år.

Utskottet uppmanar kommissionen att lägga fram en ny förbudslag. Cigarettautomater ska inte heller tillåtas på platser där unga människor vistas.

 

Sveriges handel med EU-länder ökade
Under det första halvåret ökade Sveriges export och import till andra EU-länder. Det visar färska siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

Sveriges export till EU-27 ökade under januari-juni 2007 med nio procent samtidigt som importen därifrån ökade med elva procent. Däribland ökade exporten till euroländerna med nio procent medan importen från dessa länder ökade med 13 procent. Exporten till Tyskland ökade med 14 procent och importen därifrån med 15 procent.

Totalt ökade den svenska exporten under första halvåret med fem procent medan importen ökade med nio procent.

 

EU hotar det svenska spelmonopolet
Sverige håller fast vid ett fortsatt statligt spelmonopol och riskerar nu att dras inför rätt i EU-domstolen.

- Vi vill inte ha en oreglerad spelmarknad som riskerar att leda till ökat spelmissbruk, säger finansminister Anders Borg.

EU-kommissionen har upprepade gånger krävt att Sverige tar bort förbudet mot att utländska spelbolag som Unibet och Ladbrokes får vara på den svenska marknaden. Man menar bland annat att de svenska lagarna om vadslagning och sportspel strider mot EU:s fria rörlighet.

EU-kommissionen hotar nu med att dra Sverige inför EU-domstolen i Luxemburg. Men Anders Borg menar att Sverige redan har tillmötesgått många av de invändningar EU har framfört.

 

 

Tillbaka eller Startsidan