Pressmeddelande 2001-09-04

Folkrörelsen Nej till EU har med anledning av den fortsatta debatten kring vad som hände under EU-toppmötet i juni i Göteborg gjort följande uttalanden:

INGA MASKERADE GICK I DEMONSTRATIONEN 
"SVERIGE UT UR EU"

Folkrörelsen Nej till EU deltog i Nätverket Göteborg 2001, som arrangerande en demonstration med huvudparollerna "Sverige ut ur EU" och "Nej till EMU" under toppmötet på fredagskvällen den 15 juni.  Det har inte klart framgått att det inte fanns några maskerade personer i denna demonstration. Nätverkets material informerade om maskeringsförbudet och våra egna vakter såg till att det efterlevdes. Demonstrationen avlöpte helt lugnt och fredligt och samlade mellan 15 000 och 20 000 deltagare.

Vi vill understryka detta eftersom det förtigits i den för övrigt digra rapporteringen från händelserna i Göteborg under toppmötet. Nej till EU deklarerade redan från början att vi demonstrerar endast tillsammans med demokratiska och icke-rasistiska organisationer. Vi tog också klart avstånd från maskering.


NY OPARTISK KOMMISSION MÅSTE TILLSÄTTAS

Folkrörelsen Nej till EU tog tidigt klart avstånd från våldsverkarna. Polisens agerande i vissa avseenden kan också ifrågasättas liksom medias. Vi anser det angeläget att hela händelseförloppet utreds av en oberoende kommission. Den utredning som nu leds av Ingvar Carlsson och Ulf Adelsohn uppfyller inte rimliga krav på opartiskhet och objektivitet. Direktivet är dessutom fokuserat på polisens möjligheter att upprätthålla ordning vid större evenemang och garantera demonstrationsrätten. Det är viktigt att händelserna i Göteborg får en så bred belysning som möjligt och därför bör en opartisk kommission tillsättas snarast.


Uttalanden antogs av styrelsen den 26/8 2001. 

För ytterligare information kontakta 

Ingela Mårtensson  tel 070 629 11 91 eller Sören Wibe  tel 070 511 93 90.

Tillbaka eller Startsidan