Pressmeddelande 2001-06-09

EU går i otakt med medborgarna

Irland är det enda land där medborgarna fick chansen att yttra sig om Nicefördraget och då blev det nej. Nicefördraget handlar om maktrelationerna mellan medlemsländerna i ett utvidgat EU. Det handlar om att de stora länderna - inte minst Tyskland och Frankrike - ska kunna behålla sin makt, när unionen består av många fler mindre stater.

EU-förespråkarna tolkar utslaget av folkomröstningen, som om irländarna är emot att länder i central- och östeuropa ska accepteras som medlemmar. Man kan lika väl tolka det som att irländarna är emot den orättvisa fördelningen av röstvikter i ministerrådet. Rumänien ska
t ex få 14 röster i ministerrådet trots att de har en befolkning på 22.5 miljoner jämfört med Holland som får 13 röster men endast har 16 miljoner invånare.

En viktig fråga som ingår i Nicefördraget är militariseringen inom EU. Sedan toppmötet i Köln för två år sedan har EU genomgått en snabb militarisering. För militära operationer inom och utanför EU:s territoriella gränser kommer unionens medlemsländer att avsätta cirka 100.000 man, ett hundratal örlogsfartyg och 300-400 flygplan. Vid toppmötet i Nice tog EU-ledarna de slutgiltiga besluten för att ge EU både militär kapacitet och organ för civil krishantering.

Irland har liksom Sverige en lång tradition av att vara ett neutralt land. I båda länderna har den neutrala och alliansfria säkerhetspolitiken uppfattats som självklar av medborgarna. Nu föreslås i snabb takt och utan egentlig debatt genomgripande förändringar. Genom att inte godkänna Nicefördraget har irländarna sagt nej till ett militariserat EU.

Det enda land som hittills tillåtit befolkningen att rösta om EMU är Danmark och danskarna sa nej. De enda som fått rösta om Nicefördraget är irländarna och de sa nej. Dessa båda omröstningar visar klart på att EU går i otakt med medborgarna.

Ur demokratisk synvinkel borde alla medborgare få ta ställning till alla nya EU-fördrag. Det handlar ytterst om Europa ska utvecklas till ett Europas Förenta stater med b l a egen valuta, egen armé och egen polis. Folkrörelsen Nej till EU tar klart avstånd från ett federativt Europa och uppskattar därför det irländska folkets beslut att inte godkänna Nicefördraget.

 

Tillbaka eller Startsidan