Pressmeddelande 2001-06-21

Massiv manifestation av EU-motståndet

Nätverket Göteborg 2001 arrangerade en demonstration under huvudparollen "Sverige ut ur EU" under toppmötet på fredag kväll, den 15 juni. Det blev den  största demonstrationen i Sverige någonsin mot EU, minst 16 000 personer deltog.  Det var en värdig demonstration utan tillstymmelse till våld. "Vanliga"  människor i alla åldrar deltog och inga var maskerade.

Därför var den heller inte intressant för massmedia. De stora rubrikerna
ägnades i stället våldet.

Naturligtvis ska media rapportera när Göteborg blir arena för den värsta
vandalism, som någon stad i Sverige blivit utsatt för, i modern tid. Men på det   sätt rapporteringen skedde spelar man också våldsverkarna i händerna. Deras   främsta mål är uppenbarligen att nå ut i media . Massmedia bör kritiskt granska  sitt ansvar för den uppkomna situationen.

Arrangörerna för demonstrationerna måste självklart också ta ansvar.
"Nätverket Göteborg 2001" samlade organisationer, som är motståndare till EU.  När vi blev medvetna om att vissa grupper, bl a AFA, planerade att delta i olika  demonstrationer, beslöt vi enhälligt att inte tillåta varken
maskerade  demonstranter eller rasistiska organisationer i vår
demonstration.

Det stod på alla våra affischer och informationsblad. Vår ambition var att
manifestera den folkliga opinionen mot EU. Det måste man kunna göra med ett öppet ansikte. Vi förstår inte varför man skulle behöva maskera sig i en sådan   demonstration.

Nätverket var mycket angeläget om att det skulle bli en fredlig demonstration, där det politiska budskapet skulle komma i fokus. Vi hade organiserat 150 funktionärer för att se till ordningen i leden. 

Det lyckades vi  med.

Tillbaka eller Startsidan