2001-12-05
Uttalande från Folkrörelsen Nej till EU 

En parodi på demokrati!

Den 6 december ska riksdagen behandla EU:s nya fördrag, det så kallade Nicefördraget. Som vanligt när riksdagen har att hantera EU-frågor kommer det att bli en ren expeditionsaffär. Bara miljöpartiet och vänsterpartiet samt enskilda dissidenter från andra riksdagspartier kommer att rösta nej. Alla övriga kommer att rösta ja, trots att det stora flertalet av dem, vågar vi påstå, inte har en aning om vad Nicefördraget innebär. Det är en parodi på demokrati!

Samtidigt är riksdagens behandling av Nicefördraget onödig. I praktiken har fördraget fallit genom att Irland sagt nej i en folkomröstning i juni. I Nicefördraget (artikel 12) är det inskrivit att alla medlemsländer måste godkänna fördraget för att det ska kunna träda ikraft. Varje medlemslands befolkning eller folkvalda har med andra ord vetorätt. Medlemsländerna är, såsom Göran Persson brukar säga, ”fördragens herrar”. Det enda folk som fått rösta om Nicefördraget är irländarna, och de sa nej. Att regeringen och riksdagen struntar i dessa faktiska förhållanden innebär dels att de inte respekterar de fördrag, som ligger till grund för EU, dels att de inte respekterar Irlands demokratiska statsskick. Tala om maktfullkomlig arrogans!

Regeringen påstår i sin proposition att Nicefördraget är en förutsättning för EU:s planerade utvidgning med nya medlemsländer. Det är en myt. Nicefördraget handlar väldigt lite om östutvidgningen. Det handlar mer om att de stora EU-länderna ska få mer makt på de små EU-ländernas (inklusive Sveriges) bekostnad, och inget säger att utvidgningen kräver det. Man kan ta in nya länder med det nuvarande systemet och skriva in i anslutningsfördragen hur många röster i ministerrådet och stolar i parlamentet de ska ha, precis som man gjorde när  Sverige blev medlem.

Regeringen påstår vidare att överförandet av beslutsrätt till EU, som Nicefördraget medför, är av ”begränsad omfattning”. Det är inte sant. Det nya fördraget innebär att den nationella vetorätten avskaffas på ytterligare 27 områden, att EU-parlamentet får mer makt på bekostnad av den svenska riksdagen och de andra nationella parlamenten samt att Sveriges inflytande inom EU minskar genom färre röster i ministerrådet och färre platser i parlamentet.

Vidare försvinner Sveriges möjligheter att förhindra en oönskad utveckling av unionen genom införandet av ”flexibel integration”, som innebär att några länder kan gå vidare och fördjupa samarbetet inom ramarna för unionen. T ex får Tyskland och Frankrike i stort sett fria händer att förvandla EU till en superstat med gemensamma skatter, polis och militär, vilket uppenbarligen är deras ambition.

Regeringen, inte minst Göran Persson, brukar hävda att EU i grunden är ett mellanstatligt samarbete och detta förhållande inte förändras av Nicefördraget. Inte heller det är sant. EU är, redan före Nicefördraget, ett sammelsurium av mellanstatlighet, överstatlighet, domstolsmakt och byråkratvälde. EU är ett statsbygge som är svårgenomskådligt för den enskilde medborgaren. Nya och bindande överstatliga lagar och regler tränger oupphörligen ut från till synes ingenstans. I varje fall ingenstans där medborgarna kan utkräva demokratiskt ansvar.

Inte i något avseende innebär Nicefördraget ett förstärkande av mellanstatligheten. EU har aldrig tagit steg tillbaka på den väg som leder till en europeisk federation där de nuvarande medlemsländerna reduceras till delstater under en stark centralmakt i Bryssel.

Bara en dryg vecka efter att riksdagen sagt ja till Nicefördraget, ska EU:s stats- och regeringschefer vid deras möte i Bryssel besluta om formerna för nästa författningskonferens inom EU. Vad som är i görningen framgår av den deklaration som utfärdades av EU-stormakterna Tyskland och Frankrike vid deras bilaterala toppmöte i franska Nantes den 23 november.

EU:s ledarduo vill bland annat förvandla EU:s krishanteringsstyrka till ett regelrätt europeiskt försvar. De vill också skapa en gemensam europeisk poliskår och ett mycket närmare samarbete mellan medlemsländernas rättsväsenden. För första gången fäster också Frankrike och Tyskland gemensamt på papper att de eftersträvar ett slags ”Europas förenta stater” med en gemensam konstitution för hela EU.

Ingela Mårtensson                          Eva-Britt Svensson

031-823628                                     0470-18308

 

Tillbaka eller Startsidan