Falun 2001-09-22

Till
Sveriges regering

Uttalande mot terror och vedergällning

Terrorattentatet mot USA måste fördömas. Tiotusentals oskyldiga människor förlorade livet eller skadades svårt. Lika viktigt och berättigat som det är att fördöma det inträffade och kondolera offren och deras familjer, lika beklämmande och bedrövligt är det att, som den svenska regeringen gör (nu senast vid EU:s extrainkallade toppmöte i Bryssel 21/9), sluta upp bakom USA:s militära vedergällningsaktion. Sverige var tidigare en självständig röst i världen, som inte ryggade tillbaka inför stormakter.  Efter Sveriges anslutning till EU har Sverige blivit ett redskap för denna stormaktsallians och dess politik. EU strävar efter att dela den s k ’transatlantiska bördan’ med USA. Med grumlig mörk ideologi, som bl a uttrycks via den s k europeiska identiteten, betonas ’Europas’ historiska överlägsenhet och gemenskap med supermakten USA.

Ett uttryck för denna ideologi är det selektiva medkännandet. Terroraktionen i USA är tyvärr inte den första som drabbar oskyldiga människor, oftast slår krig och terror mot  fattiga folk i tredje världen. USA:s och EU-landet Storbritanniens bombningar av Irak drabbar oskyldiga, barn dör i hundratusentals av bomber och sanktioner. Men inför dessa offer utlyses inga tre minuters tystnad.

Terroraktionen och den planerade vedergällningen hotar att leda till en våldsspiral och hotar världsfreden. Vedergällning och hämnd är folkrättsligt förbjudet. Terrorn blir en undanflykt för krafter i USA som önskar flytta fram supermaktens positioner i världen. Inom EU stärks de krafter som vill skapa stormakten EU, militariseringen påskyndas och polisstaten stärks. Denna utveckling ligger vare sig i världens eller Sveriges intresse.

           Inget stöd till USA:s vedergällning - De skyldiga ska dömas
       enligt lag.

           Försvara alliansfrihet och neutralitet – Inget svenskt 
       deltagande i EU:s
krigsarmé eller NATO.

            Försvara öppenhet och demokrati – Nej till EU:s polisstat.

På uppdrag av styrelsen för Folkrörelsen Nej till EU, Borlänge-Falun-Gagnef

Ragnhild Pohanka, P-O Tellander och Gösta Wikdahl

EU-motståndets länskansli,
c/o Yrsa Fredriksson Brask, Sifferbo, Slättv.
12, 780 41 Gagnef,

tel/fax 0243-230 247, Epost: cax@dalnet.se

Tillbaka eller Startsidan