Pressmeddelande 2003-04-07

Bra för EU-motståndet att LO inte tar ställning till EMU

LO:s beslut aktualiserar med stor tydlighet de problem, som väntar Sverige om vi blir medlemmar i EMU. 

Statsminister Göran Perssons uttalande häromdagen att säga nej till de så kallade buffertfonderna visar också på de stora svårigheterna med EMU.
- Hur ska frågan om arbetslöshet lösas i en lågkonjunktur? Ingen vet. Ja-sidan är splittrad. 

Det säger Ingela Mårtensson, ordförande i Folkrörelsen Nej till EU med anledning av beslutet i LO:s styrelse på måndagen att ställa sig neutral i folkomröstningen om EMU.
- Det blir LO:s medlemmar som får betala ett medlemskap i EMU med ökad arbetslöshet och sociala nedskärningar. Därför är det beklagligt att LO:s ledning inte vågar ta ställning för ett nej till EMU, som hade varit naturligt eftersom en majoritet av medlemmarna i LO är motståndare till EMU. 

- Splittringen i EMU-frågan finns även inom det socialdemokratiska partiet. Vidare anser hon att de miljoner, som LO sagt sig vilja satsa på en kampanj i folkomröstningen nu i konsekvensens namn borde tillfallas båda sidor i folkomröstningskampanjen.
- Det enklaste för Sverige är naturligtvis att inte bli medlem i EMU. Då har vi kvar suveräniteten över vår ekonomi och då slipper vi buffertfonder eller EMU-skatt, säger Ingela Mårtensson som tillfogar att även ja-sidan är splittrad i frågan om EMU, framför allt när det gäller hur Sverige ska kunna ersätta räntevapnet som går förlorat vid ett medlemskap.

Folkrörelsen Nej till EU

 

Tillbaka eller Startsidan

Uppdaterad:2013-12-12