Uttalande från Folkrörelsen Nej till EU

Folkomrösta om EU-konstitutionen

EU-parlamentsvalet blev ett svidande nederlag för EU-anhängarna. Sverige hade det lägsta valdeltagandet bland de gamla EU-länderna, det nya EU-kritiska partiet Junilistan blev tredje största parti och den enda uttalade EU-kritiken på den socialdemokratiska listan kryssades in från plats 31.

EU-parlamentsvalet, liksom EMU-folkomröstningen i höstas, visade med eftertryck att en klar majoritet av svenska folket slår vakt om demokratin och avvisar ett mer överstatligt EU.

Trots detta har regeringen lagt sig platt och gett klartecken för den nya EU-konstitutionen som innebär att Sverige och andra mindre medlemsländer förlorar inflytande. Det sker genom ökat användande av omröstning med kvalificerad majoritet samtidigt som röstfördelningen i ministerrådet förändras till fördel för de stora medlemsländerna. Dessutom ges EU-parlamentet betydligt större inflytande på bekostnad av ministerrådet och de nationella parlamenten.

Konstitutionen innehåller flera delar som förstärker EU:s omvandling till en statsbildning. Vid sidan om den nya presidenten ska en gemensam utrikesminister tillsättas. Den slår klart och tydligt fast att unionen ska utveckla ett överstatligt militärt försvar. För första gången fördragsfästs principen att nationell rätt är underordnad EU-rätt. Det innebär att minsta lag från EU överordnas även våra grundlagar.

EU-konstitutionen leder till en alltmer centralstyrd union, dominerad av stora medlemsländer som strävar efter att omvandla EU till en ekonomisk, politisk och militär supermakt.

En klar majoritet bland de röstande i EU-valet vill ha en folkomröstning om EU:s nya grundlag. Det framgår av Sveriges Televisions vallokalsunder- sökning, Valu 2004.

Bland dem som röstade på socialdemokraterna, centerpartiet och kristdemokraterna går en övervägande andel på tvärs mot partilinjen och vill folkomrösta om grundlagen. Därtill kommer att stor majoritet av Junilistans, Vänsterpartiets och Miljöpartiets väljare vill ha en sådan folkomröstning.

Flera länder har redan bestämt att folkomrösta om konstitutionen: Storbritannien, Danmark, Luxemburg och Irland. Mycket tyder på att även Spanien Portugal, Polen, Frankrike och Tjeckien låter folket avgöra. I Sverige har Göran Persson sagt bestämt nej. 

Men efter EMU-folkomröstningen och EU-parlamentsvalet går det inte att ånga på som om ingenting har hänt. Inte minst det låga valdeltagandet i EU-parlamentsvalet i såväl Sverige som i övriga EU-länder, visar hur dåligt förankrat EU-projektet är bland medlemsländernas befolkningar. Den svenska regeringen måste ta dessa signaler på allvar och utlysa en folkomröstning om EU-konstitutionen. Det här är en fråga som riksdagen inte är vald att fatta beslut om. Konstitutionen fanns inte i valrörelsen 2002 och EU-kramarpartierna mörkade sin inställning till EU.

Folkrörelsen Nej till EU
2004-06-20

                                             Tidigare pressmeddelande>>

 

Tillbaka eller Startsidan