Pressmeddelande 2004-04-21

Statsminister 
Göran Persson
Regeringen
103 33 Stockholm

Ge besked om folkomröstning som Tony Blair 

I DN onsdag skriver publicisten och historikern Anders Björnsson ” kunskap om hur makt, rikedom, status fördelas i samhället får inte vara hemlighållen för medborgarna. Alla papper på bordet måste vara huvudprincip i fokuseringen av samhällseliten”.

EU:s förslag till konstitution handlar just om hur makten skall fördelas. Du framträdde på en statsvetarkonferens nyligen i Uppsala. Enligt EU-stafetten beskrivs Ditt tal där som ett ”linjetal” för EU-politiken. Enligt talet uttryckte Du att ministerrådet skall kunna fatta fler beslut med kvalificerad majoritet. Detta överför mer makt från riksdagen och Sverige till EU. Du påstår också att EU-författningen förenklar beslutsfattandet. ”Det kommer att göra unionen mer transparent och det kommer att underlätta för människor att förstå hur den fungerar. Och det kommer förhoppningsvis att göra EU mera demokratiskt”.

Frågan om överförande av makt till överstatlig nivå är naturligtvis inte enbart en fråga för den politiska eliten att avgöra. Detta har Din engelske premiärministerkollega Tony Blair nu insett när han under onsdagen i underhuset meddelat att folket i Storbritannien kommer att få rösta om EU-konstitutionen.

Du sägas enligt TT ha blivit överraskad av Tony Blairs beslut och kommenterar detta med ”Vi har en riksdag som är vald för att ta svåra beslut. Jag tror att vi är inne på en farlig väg om vi tar ifrån riksdagen den typen av beslut och lägger det i folkomröstningar. Då får vi ett betydligt större demokratisk förlust än den eventuella vinst en folkomröstning representerar”.

Detta skall Du säga som inte ens i de nu återupptagna förhandlingarna låter riksdagens ledamöter få reda på vilka utestående frågor som återstår att lösa efter Brysselmötet  i december. Jag vill påminna Dig om att inför förra valet lades locket på för att diskutera konventets arbete. Den riksdag som nu sitter är därmed inte representativ för allmänhetens inställning till EU-författningen. Den har blivit vald på andra grunder.

Folkrörelsen Nej till EU kräver full transparens i regeringsförhandlingar, och jag har tidigare i ett brev till Dig 18 april krävt besked om vilka kvarstående frågor som Ni som regeringschefer inte kom överens om i Bryssel.

Aftonbladet skriver i onsdagens ledare att ”verklighetens förändringar gör det allt svårare att hårdnackat säga nej till en svensk folkomröstning. Varför skall de svenska medborgarna inte få rösta om den nya konstitutionen när andra länders medborgare får det, däribland britterna?”.

Jag upprepar samma fråga till Dig. Varför skall de svenska medborgarna inte få rösta när andra länders medborgare får det?

Folkrörelsen Nej till EU
Jan-Erik Gustafsson
Ordförande 

08.790 7359, 073 6645701

 

Tidigare pressmeddelande

Tillbaka eller Startsidan