Uttalande 2006-05-06

Till
Sveriges regering
Regeringskansliet
103 33 Stockholm

Bryt med EU:s utrikes- och säkerhetspolitik

Den nu pågående visumkrisen med Palestina visar med all tydlighet att Sverige saknar en självständig utrikes- och säkerhetspolitik. Denna dikteras helt och hållet av EU.

Situation blir absurd när den nytillträdde svenska utrikesministern Jan Eliasson berömmer sin norske kollega Jonas Gahr Störe för att ta emot företrädare för Hamas. För att inte bryta mot EU-politiken måste den svenske utrikesministern informeras av sin norske kollega.

EU och Sveriges agerande och inställning till den folkvalda Hamasregeringen väcker alltmer förvåning hos det palestinska folket. EU hade länge krävt att val skulle genomföras på de palestinska områdena. Ett sådant val genomfördes i bästa demokratiska ordning med Hamas som vinnare. Valobservatören Carl Bildt betecknade valet som ”ett bra svenskt val”.

Mellanösternexperten  Mouin Rabbani vid den EU-stödda tankesmedjan International Crisis Group säger till Svenska Dagbladet:

”Efter bojkotten av valsegrande Hamas uppfattar vanliga människor här i arabvärlden västvärldens predikan om demokrati som ett låtsasspel. Det ses som ännu en bekräftelse på att väst bara är berett att ta demokratin på allvar om ’rätt’ människor blir valda”.

Vi kräver

§         att Sverige upptar diplomatiska förbindelser med den folkvalda Palestinska regeringen

§         att Sverige hävdar en självständig utrikes- och säkerhetspolitik gentemot omvärlden

§         att Sverige avbryter den ekonomiska bojkotten av den folkvalda Palestinska regeringen.

Detta uttalande har antagits av Folkrörelsen Nej till EU:s representantskapsmöte i Stockholms län den 6 maj.

Folkrörelsen Nej till EU i Stockholm
Tegelviksgatan 40
116 41 Stockholm

Se tidigare pressmeddelanden/uttalanden

 

Tillbaka eller Startsidan