Pressmeddelande 2006-04-27

Regeringen förolämpar de franska och nederländska folken

Regeringen saknar handlingslinje inför EU-toppmötet i juni då reflexionsperioden om EU-konstitutionen skall avslutas. Detta framgick med all tydlighet när EU-minister Bosse Ringholm uppträdde på Kommittén för EU-debatts projektledarmöte idag.

Därmed fortsätter Ringholm och regeringen att skuldbelägga och förolämpa de franska och nederländska folken för att de röstade fel förra året.

- Alla 25 medlemsländer måste säga ja till EU-konstitutionen. Vi kan inte köra över Frankrike och Nederländerna. Bara Frankrike och Nederländerna kan visa på en öppning, sade han.

Ringholm avvisade dock förslaget som förts fram nyligen att de franska och nederländska folken vid en eventuell omröstning bara skulle få rösta om del I och del II, men inte om själva EU-politiken (del III). Enligt EU-ministern är det viktigt att hålla ihop konstitutionen som den ser ut.

Men han drog inte den självklara demokratiska slutsatsen av vad han själv sade d.v.s att konstitutionen faktiskt har fallit när två viktiga länder redan röstat nej.

Regeringens vänta och se attityd motiverade statsminister Göran Person i Sveriges Radio 17 juni med att han ”begärt ett klarläggande från Frankrike och Holland hur dom ser på sina nej”. Folkrörelsen Nej till EU har tidigare i år i ett brev till regeringskansliet (publicerat i

Kritiska-eufakta nr 98)  krävt att statsministern offentliggör den skriftväxling han haft i tjänsten med anledning av uttalandet 17 juni. Vi väntar fortfarande på ett svar.

På frågan när klarläggandet kommer att offentliggöras valde Ringholm att inte svara. Han gjorde istället det han är mest känd för d.v.s. att upprepa vad han redan tidigare sagt.

Folkrörelsen kräver att förolämpningen av de franska och nederländska folken upphör. Vi kräver att regering och riksdag meddelar Europeiska rådet inför toppmötet i juni att EU-konstitutionen har fallit.

Jan-Erik Gustafsson
Ordförande
Folkrörelsen Nej till EU
08 752 8550

Se tidigare pressmeddelanden

 

Tillbaka eller Startsidan