Pressmeddelande 2006-05-26

Göran Person – EU-konstitutionen har fallit 
På måndag 29 maj är det årsdagen av det franska folkets klara och imponerande nej till EU-konstitutionen. Till Sveriges Radio uttalade statsminister Göran Person den 17 juni 2005 att han ”begärt ett klarläggande från Frankrike och Holland hur dom ser på sina nej.”. Det är detta fikonlöv statsministern åberopar för att undvika att konstatera det självklara; nämligen att EU-konstitutionen har fallit.

Med anledning av detta uttalande har Folkrörelsen Nej till EU i brev till statsministern den 28 januari begärt att han offentliggör den skriftväxling han i tjänsten har haft med den franska och den nederländska regeringen. Brevet är i sin helhet publicerat i Kritiska EU-fakta nr 98. Något svar har vi hittills inte fått.

Folkrörelsen har tillställt brevet till statsministern till en av de mest aktiva kampanjorganisationerna i Frankrike inför folkomröstningen den Nationella kommittén för ett Nej till EU-konstitutionen. Denna kampanjorganisation har efter den lyckade folkomröstningen ombildats till den Nationella kommittén för återerövring av den politiska demokratin. Kommittén består av ett stort antal borgmästare, ledamöter i fullmäktigeförsamlingar, pensionärer och fackföreningsaktiva från hela Frankrike. Lördag-söndag arrangerar kommittén ett nationellt konvent i Paris för att diskutera och förvalta Nej-segern i folkomröstningen www.republiqueuneetindivisible.com

Som en reaktion på Folkrörelsens brev till statsministern har den Nationella kommittén skickat bifogade brev till statsministern. Av brevet framgår att kommittén betraktar det franska folkets nej som fastställt och slutgiltigt och att utslaget i folkomröstningen måste respekteras.

Så vilka klarläggande är det statsminister Göran Person väntar på?

Jan-Erik Gustafsson
Ordförande
Folkrörelsen Nej till EU
08 752 8550, 08 790 739 arb

Se tidigare pressmeddelanden

 

Tillbaka eller Startsidan