PRESSMEDDELANDE
2006-07-03

EU styr över Sveriges utrikespolitik: Frige de palestinska politikerna, avbryt den ekonomiska bojkotten samt öppna diplomatiska förbindelser med den palestinska folkvalda regeringen.

Palestinska generaldelegation i Sverige uppmanar Sveriges regering, Sveriges riksdag och folkrörelseorganisationer att fördöma Israels skändliga och mordiska brott i det nu pågående angreppet mot det palestinska folket.

Enligt organisationen ”Internationalen för barnens försvar” har Israel enbart i juni  dödat 52 palestinier inbegripet 9 barn och två havande kvinnor. Flygangrepp och markangrepp har slagit ut stora delar av elförsörjningen i Gaza. Två av svenska av Sida finansierade transformatorstationer till ett värde av 14 miljoner kr har bombats sönder. Utan elektricitet fungerar inte heller vattenförsörjningen. Under nattetid utsätts civilbefolkningen för israelisk psykologisk terror i form av israeliska ”ljudbomber”. Gaza har förvandlats till världens största utomhusfängelse.

Utan all respekt för internationell rätt kidnappar Israel 64 hamasmedlemmar på Västbanken, varav åtta ministrar samt flertalet av Hamasledamöterna från Västbanken i det palestinska parlamentet. Enligt israeliska regeringen skall de dömas för terroristbrott. Dessutom angrips premiärminister Ismail Haniyehs kontor i Gaza av israelsiska attackhelikoptrar.

Enligt Svenska Dagbladet 3 juli uttalade sig statsminister Göran Persson under söndagen efter lång väntan om situationen. Enligt tidningen har Persson sagt: ”Israel har begått en handling, som inte går att försvara. Att gå in och ta delar av en regering och parlamentsledamöter är inte förenligt med folkrätten”. 

Detta uttalande är alltid något, men otillräckligt och delvis hycklande. Samme Persson som kritiserar Israel för att ”ta delar av en regering” accepterar utan invändningar EU:s och USA:s terroriststämpling av regeringspartiet Hamas. 

EU och USA krävde länge att val skulle genomföras i de palestinska områdena. I början av året genomfördes också valet enligt alla bedömare i bästa demokratiska ordning med organisationen Hamas som vinnare. Valresultatet har dock inte respekterats  varken av USA, EU eller Sverige utan de har istället startat en ekonomisk bojkott av den folkvalda palestinska regeringen. 

Enligt ett uttalande från Europeiska rådet 15-16 juni i vilket Göran Persson ingår motiveras denna utpressnings- och bojkottpolitik med ; ” I enlighet med vad kvartetten (FN, USA, EU och Ryssland) fastställt måste den Hamasledda palestinska regeringen följa och genomföra de tre principerna om icke-våld, erkännande av Israels rätt att existera och godtagande av befintliga överenskommelser och förpliktelser”. Motsvarande krav ställs dock  inte på den israelsiska regeringen som i åratal har tillåtits bryta mot ett stort antal FN-resolutioner.

Europeiska rådet uppmanar också samtliga palestinska politiska krafter att arbeta för bredast möjliga samförstånd till stöd för den s.k. färdplanens mål, dvs en tvåstatslösning. Men den ny israeliske premiärministern Ehud Olmert har i ett antal uttalande sagt att han inte ens respekterar 1967 års gränser. Istället permanentas alltfler israeliska bosättningar långt in på Västbanken. Israelerna stjäl mark- och vattenresurser genom att bygga ut den folkrättsvridiga appartheidmuren långt in på palestinskt område. Frågan om miljoner fördrivna  palestiniernas rätt att återvända, som är spridda över hela Mellersta Östern, är inte löst. I praktiken tillåts palestinier endast leva i instängda enklaver på Västbanken och Gaza, som bara motsvarar 12 procent av det ursprungliga Palestina. 

Med västvärldens undfallenhet inför det israelsiska förtrycket av den palestinska befolkningen ter sig färdplanens mål väldigt avlägset. När kritik framförs så begränsar den sig till att uttrycka att Israel använder sig av alldeles för brutalt våld eller ”oproportionerlig våldsanvändning”. Och i ett uttalande av utrikesminister Jan Eliasson och biståndsminister Carin Jämtin 1 juli kan de t.o.m. stödja att israelerna ställer de kidnappade palestinska politikerna inför israelisk domstol.; ”Israel måste omgående släppa de gripna palestinska politikerna eller rättsligt pröva anklagelserna mot dem”.

För att finna en långsiktig lösning på konflikten måste varje demokrat ställa sig frågan: Har en jude och en muslim samma mänskliga värde och rättigheter, har en israel och en palestinier samma mänskliga värde och rättigheter?

Folkrörelsen Nej till EU kräver:

att Sveriges regering  och Sveriges riksdag omedelbart begär frisläppande av de 64 palestinska folkvalda politikerna 

att Sveriges regering och Sveriges riksdag via EU och FN verkar för att omedelbart avbryta den ekonomiska bojkotten av den folkvalda palestinska regeringen och det palestinska folket, samt 

att Sveriges regering och Sveriges riksdag bryter mot den undfallande EU-politiken gentemot Israel och öppnar diplomatiska förbindelser med den folkvalda palestinska regeringen.

Jan-Erik Gustafsson
Ordförande
Folkrörelsen Nej till EU
08 752 8550

Se tidigare pressmeddelanden

 

Tillbaka eller Startsidan