Pressmeddelande 2006-10-24

Gemensamt uttalande från de fem nordiska organisationerna mot EU: 

Världen behöver självständiga nordiska röster 

De nordiska länderna har gemensamt varit en viktig global drivkraft för fred, mänskliga rättigheter, fattigdomsbekämpande och hållbar utveckling.

EU:s ökande makt har medfört att de nordiska EU-länderna Danmark, Finland och Sverige har sagt nej till gemensamma nordiska initiativ. Det senaste exemplet är att de tre nordiska EU-länderna var tvingade att dra sig ur den nordiska observatörsgruppen på Sri Lanka, därför att EU, tvärt emot klara önskemål från den svenska ledningen av den nordiska observatörsgruppen, Ulf Henricsson, terroriststämplade de Tamilska tigrarna (LTTE). Så länge Danmark, Finland och Sverige är bundna av EU:s terrorlista så kan man inte fungera som neutrala fredsskapande aktörer. Tillbaka på Sri Lanka är bara norska och isländska observatörer.

De nordiska folkrörelserna mot EU menar att Norden kan göra mer för världen genom att samverka kring utrikespolitiska initiativ. Världen behöver Norden – inte minst i tider då mänskliga rättigheter och fred utmanas.

Vi uppmanar därför alla de nordiska länderna att bryta med EU:s terrorlista så att det blir möjligt att stödja den norska och isländska fredinsatsen på Sri Lanka.

Folkebevegelsen mod EU i Danmark – www.folkebevaegelsen.dk
Alternativ till EU i Finland – www.veu.fi 

Heimssyn i Island –www.heimssyn.is 

Nei till EU i Norge – www.neitileu.no 

Folkrörelsen Nej till EU i Sverige – www.nejtilleu.se

För mer upplysningar kontakta:
Per Hernmar 
Folkrörelsen Nej till EU, styrelseledamot 

0704 71 54 18, 031 3306111    

Se tidigare pressmeddelanden

 

Tillbaka eller Startsidan

Uppdaterad:2013-12-12