Pressmeddelande 2007-03-21

50 år med Romfördraget - diskussion om EU eller bara propaganda?

På fredag skall Regeringskansliet och Europaparlamentets informationskontor i Sverige bedriva EU-propaganda med skattepengar på Hotel Rival i Stockholm, som en del i firandet av Romfördragets tillkomst för 50 år sedan. Inte en enda EU-motståndare deltar diskussionen, men väl societeten av EU-frälset som EU-minister Cecilia Malmström, förste vice ordföranden i Europeiska kommissionen Margot Wallström och utrikesminister Carl Bildt.

En grundläggande förutsättning för varje demokratisk debatt är att inledarna ges lika lång tid. Får den ena sidan hålla 50 minuters inledning och den andra sidan 10 minuter anser de flesta medborgare att debatten är fejkad. Dock icke när det gäller EU. Då tycks speciella s. k. demokratiska regler gälla. Då anses stor statskonst bestå i att EU-förespråkarna ges 90 procent av medel och scenutrymme. Det visar redovisningen från den av den borgerliga regeringen vid årsskiftet nedlagda parlamentariskt sammansatta Kommittén för EU-debatt.

Kommittén har under 2001-2006 haft till uppgift att dela ut 16 miljoner kr för att understödja debatten kring EU. Av 10.7 milj till ideella organisationer har 0,75 gått till EU-kritisk verksamhet, medan resten till EU-förespråkare. Därutöver har 5,4 miljoner delats ut till politiska partier, kommuner och regioner (inkl Europakontor). Grovt kan vi anta att minst 90 procent delades ut till reklam för ett befintligt eller utvidgat EU.

Hur skall man kunna förklara en sådan snedfördelning? En första tanke kan ju vara att 90 procent av svenskarna är för EU? Men, säger den som tänker efter, i så fall behövs väl ingen debatt? Respekt för minoriteter i all ära, men det vore väl att gå för långt. Det faktiska läget är i stället det motsatta. Det finns en mycket utbredd EU-skepticism och EU-kritik i Sverige, senast demonstrerad vid folkomröstningen 2003 om EMU.

Det sista den nu nedlagda Kommittén gjorde var att före jul anordna ett möte på Södra Teatern i Stockholm. En s.k. debatt mellan EU-kommissionären Margot Wallström och EU-ministern Cecilia Malmström uteblev i stort. Och det ter sig ganska självklart: en debatt mellan två inbitna och välbetalda EU-entusiaster blir meningslös. Tala om antiklimax. Som lök på laxen presenterade EU-barometern samma dag att andelen svenskar som “känner sig delaktiga i EU” har sedan våren 2006 minskat från 27 till endast 17 procent. Man undrar hur de andra 83 procenten ser på detta?

Den 27 januari framträdde EU-ministern Cecilia Malmström i radions lördagsintervju. Hennes vältaliga ordflöde kunde dock inte dölja ministerns talang för manipulationer. Självfallet förmenar vi inte Malmström att ha en bestämd åsikt i EU-frågan men hennes framställning av sakläget var beklämmande. För henne handlar inte EU-debatt om att kritisera och ifrågasätta EU, utan endast om att lovorda EU och att ställa frågan “hur vi skall gå vidare med EU”. Under intervjun gled ministern förrädisk mellan olika vändningar, där det hette:

  • hur vi tillsammans kan sprida EU-debatten

  • det är viktigt att stå upp för EU, föregå med gott exempel

  • bristen på ledarskap, framför allt från (s), har lett till ett hukande i EU-frågan

  • i stället måste vi visa medborgarna i Sverige vilket mervärde EU ger 

I Malmströms sinnevärld är “debatt” det samma som att förespråka. Det ger ett illavarslande anslag.

Inför 50-årsfirandet i helgen har Tysklands kansler, och Carl Bildts transatlantiske vän, Angela Merkel under största hemlighetsmakeri försökt blåsa liv i den folkrättsligt döda Konstitutionen för EU. Förslaget dog bokstavligen i samma ögonblick som holländare och fransmän sa nej till det i folkomröstningar. I Sverige vill EU-frälset däremot att ingen folkomröstning skall hållas. Det behövs inte enligt den mästrande Malmström. Det räcker med att Riksdagen ratificerar ett eventuellt nytt förslag.

Det går inte ihop. Malmström och det övriga EU-frälset vill inte ha något debatt, utan förordar maktspråk. Hon pladdrar om delaktighet, men agerar tvärtemot. Vad kallas det? Är inte hyckleri en ganska heltäckande beskrivning? Möte på Hotel Rival är bara ett i raden där Malmström och det övriga EU-frälset framstår som den demokratiska diskussionens dödgrävare.

Jan-Erik Gustafsson
Ordförande
Folkrörelsen Nej till EU
08 75 28 550 

Se tidigare pressmeddelanden

 

Tillbaka eller Startsidan