Pressmeddelande 2007-05-02

Fortsatt hemlighetsmakeri och icke-öppenhet om EU-konstitutionen

De nordiska folkrörelserna mot EU i Danmark, Finland och Sverige har skickat ett gemensamt brev till sina länders regeringschefer, se bilaga. I brevet krävs svar från regeringscheferna på ett antal informella frågor om EU-konstitutionen som ställts av EU:s ordförande Angela Merkel.

Den svenska regeringen säger sig vilja vara en aktiv aktör i EU. Men regeringen tiger om hemlighetsmakeriet och icke-öppenheten i de försök som nu är på gång för att åter aktualisera den av de franska och nederländska folken redan nedröstade EU-konstitutionen. Med diverse tricks och manipulationer vill EU-etablissemanget återuppliva det dödförklarade liket.

I morgon torsdag skall Fredrik Reinfeldts statssekreterare Nicola Clase bakom stängd dörr träffa EU:s ordförande Angela Merkel för att ge Sveriges syn på 12 ”icke-offentliga” frågor om hanteringen av  EU-konstitutionen, som Merkel tillställt EU:s stats- och regeringschefer.

Svensk statsförvaltning har rykte om sig att slå vakt om öppenhet och transparens. EU-etablissemanget berömmer sig t.o.m. ibland med att detta är en svensk hjärtefråga. Men det gäller tydligen inte försöken att återuppliva EU-konstitutionen.

Folkrörelsen Nej till EU kräver att Fredrik Reinfeldt och statssekreteraren Nicola Clase i full öppenhet till riksdagspartier och media redovisar de svenska ståndpunkterna och svaren till de av Angela Merkel ställda frågorna. Allt annat är demokratiskt oanständigt och en icke-öppenhet kommer att leda till ökat politikerförakt.

Jan-Erik Gustafsson
Ordförande
Folkrörelsen Nej till EU
08-752 8550

Se tidigare pressmeddelanden

Tillbaka eller Startsidan