Se tidigare pressmeddelanden

PRESSMEDDELANDE 2008-01-25

EU-svindleri – Portugals primärminister stoppar kravet på en folkomröstning om Lissabonfördraget

Detta halvår är Slovenien ordförandeland i EU. Som den första prioriterade frågan skall Slovenien arbeta för att Lissabonfördraget, dvs EU:s nya grundlag, blir godkänt i medlemsländerna innan Europaparlamentsvalet i juni 2009.

EU:s ordförande Sloveniens primärminister Janez Jansa vilar inte på hanen. Enligt nyhetsbyrån AFP krävde Jansa redan 7 januari att Portugals premiärminister Jose Sokrates skulle förklara att det inte längre är aktuellt med en folkomröstning i Portugal. ”Europa är alltför sammanflätat, och vi måste fråga oss hur en händelse i ett medlemsland kan påverka händelseutvecklingen i andra länder”, sade Jansa. AFP kommenterade detta med ” De ansvariga i EU fruktar att ett beslut i ett enda land att organisera en folkomröstning påverkar andra länder att göra samma sak, vilket riskerar att den nya texten (dvs Lissabonfördraget) förkastas, som måste godkännas av alla medlemsländer innan det kan träda i kraft”.

Två personer som är oroade är Frankrikes president Nicloas Sarkozy, som lögnaktigt inför sina landsmän påstår att EU nu har fått ett ”mini-fördrag”, och Storbritanniens premiärminister Gordon Brown som nu gör allt för att försöka undvika en folkomröstning, trots att t.ex. landets motsvarighet till LO (TUC) uttalat sig för en folkomröstning. Enligt The Times 10 januari har dessa såta herrar ringt upp kollegan Sokrates och förklarat för honom att en folkomröstning om Lissabonfördraget är inte nödvändigt eller ens lämpligt.

Problemet för dessa EU-intrigatörer är att när Sokrates socialistparti vann valet 2005 så stod det inskrivit i valplattformen att Portugal skulle folkomrösta om EU-grundlagen. Som den EU-dräng Sokrates har blivit så tillfredställer han omedelbart kravet. När partiets politiska kommission sammanträde 8 januari så togs valplattformens löfte tillbaka. Men inte utan motstånd. Sju personer röstade emot, bland dem ungdomsförbundets politiske sekreterare Pedro Nuno Santes, och en ledamot avstod. Och dagen efter röstade Portugals parlament igenom att ratificeringen av Lissabonfördraget skall ske enbart i parlamentet. På en fråga från kommunistpartiets sekreterare om premiärministerns engagemang var gentemot det portugisiska folket eller EU svarade han: ”Mitt engagemang är gentemot Europa”.

Vad anser EU:s propagandaminister Margot Wallström om sin europeiska partikamrats demokratiska svindleri med det portugisiska folket? Ju mer EU-etablissemanget svindlar medlemsländerna befolkningar, ju starkare blir argument för folkomröstningar i fler länder än Irland.

Jan-Erik Gustafsson
Ordförande
Folkrörelsen Nej till EU
08 752 8550

Se tidigare pressmeddelanden

 

Tillbaka eller Startsidan