Se tidigare pressmeddelanden

PRESSMEDDELANDE 2008-01-28

ÖPPET BREV till Sture Nordh, TCO, Wanja Lundby-Wedin, LO,
Anna Ekström, SACO

Lissabonfördraget/EU-grundlagen

Statsrådsberedningen  har skickat Lissabonfördraget DS 2007:48 på officiell remiss till TCO, LO och SACO.

I en intervju i Sveriges Radio Nyhetsmorgon på luciadagen motiverar EU-minister Cecilia Malmström  remissförfarandet med ”att vi har valt den här långa vägen just för att ge riksdagsledamöter, organisationer, föreningar och politiska partier möjlighet att svara på remissen och att sätta sig in i det så att vi får nästan ett års diskussion kring det. Det tror jag är värdefullt”. Hon säger också ” Det här är slutprodukten och ska diskuteras och vad den får för konsekvenser och implikationer. Det möjliggör diskussion och det ger föreningar möjlighet att diskutera europeiska frågor, det har ju ett folkbildande syfte i sig, det tycker jag är viktigt”.

Lissabonfördraget innebär en stor maktförändring i överstatlig riktning bland annat genom att den nuvarande pelarstrukturen överges.  Detta innebär ”konsekvenser och implikationer” för medlemmar i fackföreningsrörelsen.

Mitt under pågående konflikt i Vaxholm skrev chefen för LO-TCO Rättskydd och Elektrikerförbundets juridiska ombud i EG-domstolen Dan Holke att ”Vårt system är annorlunda än många andra EU-länder. Därför såg Sverige till att få garantier från EU-kommissionen i samband med att vi gick med i EU 1995 om att vi skall kunna behålla vårt system och Sverige klargjorde skriftligt att det var en absolut förutsättning för vårt medlemskap”. Detta uttalande från Holke är nu efter Vaxholmsdomen ifrågasatt.

Med dessa fakta, så borde det vara en självklarhet att fackföreningsrörelsen av demokratiska skäl uttalar sig (liksom TUC i Storbritannien) för en folkomröstning om Lissabonfördraget. Styrelserna för TCO, LO och SACO kan inte ha något eget mandat att på medlemmarnas vägnar efter tjänstemannaberedning i de centrala kanslierna besvara Statsrådsberedningens remiss i en så här viktig fråga. Remissen skall vara avlämnad senast den 25 mars.

Jag vill därför veta hur styrelserna för TCO, LO och SACO avser att organisera besvarandet av remissen, så att förbund och grundorganisationer får möjlighet att lämna synpunkter? Eller om tiden fram till 25 mars anses för kort kommer i så fall styrelserna för TCO, LO och SACO att uppmana förbunden och grundorganisationerna och skriva sina egna remissvar?

Jan-Erik Gustafsson
Ordförande, Folkrörelsen Nej till EU
Ersättare ST inom universitet och högskolor
Mariehamnsgatan 16
164 71 Kista

Se tidigare pressmeddelanden

 

Tillbaka eller Startsidan