Se tidigare pressmeddelanden

Pressmeddelande 2008-02-08

Den förrådda folkomröstningen 2005
Måndagen 4 februari röstade franska folkvalda i ett gemensamt möte med senaten och nationalförsamlingen igenom en fransk grundlagsändring som möjliggjorde att de både församlingarna den 7 februari godkände Lissabonfördraget. Den nödvändiga grundlagsändringen för att kunna göra maktöverlåtelsen  kunde ske genom att 193 folkvalda ur den s.k.”vänstern” antingen avstod från att rösta eller röstade ja till en förändring
  [1]

Omröstningarna föregicks utan en nationell debatt. Det franska EU-etablissemanget har gjort allt för få ratificeringen ur vägen och tillsammans med media som t.ex. Le Monde lögnaktigt påstått att Lissabonfördraget är det minifördrag (förenklade fördrag) som Nicolas Sakorzy begärt, en lögn som utan kritik även förmedlas av Svenska Dagbladets korrespondent Björn Erik Rosin i en artikel den 4 februari.  Sarkozy’s statssekreterare för Europafrågor Jean-Pierre Jouyet, en ex-socialist som varit medarbetare till Jaques Delors och Lionel Jospin, förklarar i Aujourd’hui den 4 februari, varför Lissabonfördraget kunde godkännas utan folkomröstning:

”Det är av fyra goda skäl. För det första, så är fördraget inte en tvilling till EU-konstitutionen. Det är en text som förändrar de existerande fördragen, och då är den normala proceduren att ratificera i parlamentet. För det andra innehåller Lissabonfördraget element som svarar upp emot varför det blev nej 2005. Den fria och icke snedvridna konkurrensen är inte längre ett mål för unionen, det har blivit ett medel och inte en slutprodukt. Ett protokoll om allmänna tjänster förstärker fördragets sociala karaktär. Texten förutser en viktigare roll för de nationella parlamenten. Det tredje argumentet är att 26 utav 27 länder kommer att ratificera den parlamentariska vägen. Endast Irland kommer att hålla en folkomröstning, eftersom man är tvingad till det. Dessutom har Nicolas Sarkozy varit mycket tydlig och modig i sin presidentkampanj, när han önskade ett förenklat fördrag, som inte skulle nödvändiggöra en folkomröstning. Således kan fransmännen inte vara förvånade”.

Till Jouyet argument kan tilläggas att ”den fria och icke snedvridna konkurrensen” återfinns som en förklaring till fördraget. Förklaringar och protokoll har samma juridiska värde som fördraget i sig. Genom att vetorätten försvinner på i stort sett alla politikerområden, så ökar rådets och EU-parlamentets makt kraftigt på bekostnad av de nationella parlamenten tvärtemot vad Jouyet påstår.

Den franska ratificeringen riskerar bli en Phyrrus-seger. Sarkozys nonchalans har gjort att han snabbt sjunker i popularitet i opinionsundersökningarna. Trots svårigheter att nå ut finns det många som kämpar för att återta Frankrikets nationella suveränitet bland dem Nicolas Dupont- Aignan, som är folkvald från l’Essone och ordförande för organisationen Debout la République och som ständigt fortsätter att kämpa emot det s.k. förenklade fördraget. I boken ”den förenklade statskuppen” (Coup d’Etat simplfié”, Editions du Rocher) förklarar han varför. Som avslutning återges en intervju med honom av Béatrice Houchard 4 februari i Aujourd’hui.

Genom att tala om ”en statskupp” eller liknande, går du då inte för långt?

N D-A: Det som är ännu värre att se parlament rösta om en text i fullständig medvetenhet om at denna år 2005 förkastades av 55 procent av det franska folket! Något liknande har inte inträffat sedan befrielsen efter andra världskriget! Och det är första gången i Frankrike som grundlagsförändringar som på djupet förändrar det franska folket suveränitet antas utan en folkomröstning.

För er är det samma text som 2005?

N D-A: Det är exakt samma text men den är presenterad på ett sätt som syftar till att lura opinionen. Nicolas Sarkozy har visat skicklighet i att sedan toppmötet i Bryssel i juni få folk att tro att detta är ett förenklat fördrag, när det i verkligheten inte alls är det. Han har lyckats söva folket och media för bara ett mycket litet antal människor har läst fördraget. Den franska ekonomiska, finansiella, politiska och mediaeliten har försvarat ett ja till fördraget, och gjort allt för att få tyst på ett antal fria personer som jag, som oupphörligt har fortsatt med att försöka varna opinionen. De 16 miljoner fransmän som röstade nej kommer snabbt att bli förargade, när de kommer att börja betala av de praktiska konsekvenserna , särskilt då förlusten av oberoendet.

Som t.ex.?

N D-A: För den första gången i Frankrikes historia kommer vårt land att förlora sin vetorätt i förhandlingar om tullar och tariffer, som kommer att förhandlas av EU-kommissionen. Och utlokaliseringar av företag kommer att mångfaldigas. Det värsta är att republikens president har berövats sig medlen för att kunna omstrukturera det europeiska bygget, vilket är ett nödvändigt villkor för att återuppbygga Frankrike. Jag kan inte förstå hur han har kunnat skriva under detta fördrag utan att få något tillbaka av sina partners. Det franska presidentskapet har inte längre någon trumf på hand.

Vad ska du göra nu?

N D-A: Först fortsätta att varna opinionen.  Därefter delta i kampanjen för ett nej i folkomröstningen på Irland. Slutligen förbereda gaullistiska partilistor inför Europaparlamentsvalet 2009, vilket är den tredje kampfronten.

Jan-Erik Gustafsson
Ordförande
Folkrörelsen Nej till EU
08 752 8550

_________________________________________________________
[1] I det förenade mötet röstade 560 för grundlagsändringen, 181 emot, 152 avstod och 14 deltog inte. 445 röster av avgivna 771 (60 procent) krävdes för att ändringen skulle tillstyrkas. Om samtliga folkvald i socialistpartiet (PS) och kommunist partiet (PCF) röstat emot hade grundlagsändringen inte gått igenom.

Nej-röster: 121 PS (bland dem Laurent Fabius, Henri Emmanuelli, Jean-Luc Méchelon), 44 PCF, 7 UMP, 2 Nouveau Centre, 1 RSDE, 6 övriga.

Ja-röster: 456 UMP, 20 Nouvreau Centre, 32 PS (bland dem Jacques Lang, Manuel Valls), 15 RSDE, 30 Centrists, 3 övriga.

Avstod: 143 PS (bland den ordf i natonalförsamlingen Jean Marc Ayrault, Francois Hollande, Elisabeth Guigou, Pierre Moscovici), 4 Gröna (bland dem Dominique Voynet, Yves Crochet, Noel Marmère), 6 UMP.

6 PS och 9 UMP deltog ej omröstningen.
_________________________________________________________

Se tidigare pressmeddelanden

 

Tillbaka eller Startsidan