Se tidigare pressmeddelanden

2008-03-02 Uttalande angående Maria Wetterstrands utspel att miljöpartiet skall slopa kravet på utträde

Folkrörelsen Nej till EU (FNEU) har vid sitt styrelsemöte den 1 mars 2008 i Stockholm beslutat uttala följande:

Vi konstaterar med stor förvåning att språkrören Maria Wetterstrand och Peter Eriksson vill att Miljöpartiet skall stryka kravet på utträde ur EU. Som skäl anförs att EU ”tagit tag i klimatfrågan” och att det är positivt att EU utvidgats. Detta sägs göra det svårare att centralisera besluten i EU.

FNEU är förvånad över den okunskap som språkrören röjer. Det är mycket betänkligt – upplever FNEU – att hävda att EU driver klimatfrågan. Det är snarare tvärtom. EU:s utsläppshandel, ETS, har hittills varit ett fiasko. Det är dock möjligt att ETS har en viss potential, men utsläppshandeln i sig rymmer många brydsamma problem, t ex möjligheten för olika aktörer att kortsiktigt köpa billiga miljöåtgärder, på bekostnad av långsiktiga miljölösningar.  Kontrollen av s k flexibla mekanismer – inom klimatpolitiken - torde vara obefintlig från EU:s sida, då man inte ens på hemmaplan förmår kontrollera fusket inom  jordbrukspolitiken. EU:s trafikpolitik, baserad på just-in-time-konceptet, dvs att ha lagret ute på vägarna, är en miljömässig katastrof.

Det nya, ännu ej ratificerade Lissabonfördraget (EU-grundlagen) medför ökad överstatlighet och ökad ”beslutspotens”, varför centraliseringen av besluten inom EU kommer att öka. De nationella parlamenten kommer på motsvarande sätt att avlövas befogenheter. Det är därför obegripligt att språkrörelsen väljer att presentera Lissabon-fördraget som att det blir ”svårare” att centralisera besluten inom EU.

Vi är bestörta över att  språkrören inom Miljöpartiet i detta allvarliga läge, då Lissabonfördraget undertecknats av statschefer och då EU-domstolens beslut i Lavalmålet (Vaxholmsfallet) nyligen presenterats, går ut med sina privata åsikter.

Språkröret Maria Wetterstrand har förvisso krävt att Lissabonfördraget bör underställas en svensk folkomröstning, en ståndpunkt som FNEU delar. Emellertid skymmer språkrörens utspel helt den mediala scenen, vilket de ingalunda torde ha varit omedvetna om. Idag handlar inte mediadebatten om Lissabonfördragets allvarliga konsekvenser för Sverige, utan om eventuell positionering inför riksdagsvalet 2010 och ministerposter in en kommande regering.  

FNEU är djupt bekymrad över att språkrören i Miljöpartiet, inför en situation där det gäller att mobilisera största möjliga stöd för kravet på folkomröstning om Lissabonfördraget och försöken att slå tillbaka EU:s angrepp på svenska arbetsrätt, väljer att göra privata utspel.

Folkrörelsen Nej till EU
Jan-Erik Gustafsson
Ordförande
Mariehamnsgatan 16
164 71 Kista

 

Se tidigare pressmeddelanden

 

Tillbaka eller Startsidan