PRESSMEDDELANDE 2008-04-10

Littorin böjer knä inför EU-kommissionen

I dagens luncheko meddelade arbetsmarknadsminister Sven Olof Littorin att eventuella kommande lagändringar som en följd av Lavalmålet skall göras i nära kontakt med EU-kommissionen. Enligt Littorin kommer Sverige att ha löpande kontakter med EU-kommission, troligen då genom regeringens utredare Claes Stråth. Kommissionen är nyfiken på vad som händer i Sverige, och Sverige vill gärna berätta, sade Littorin till lunchekot.

Littorin deklarerade också att det är orimligt att svensk lagstiftning skall vara i konflikt med EG-rätten. Detta är ett sensationellt uttalande av ministern. Littorin böjer sig för överstaten innan ens utredaren påbörjat sitt arbete och säger i praktiken att varken utstationeringsdirektivet eller Lex Britannia kan omformuleras så att det strider mot EG-rätten. Littorins uttalande är en bekräftelse på det totala sveket från EU-etablissemanget inför folkomröstningen 1994. Arbetsrätten var helig och skulle aldrig kunna påverkas av ett EU-medlemskap.

Vad säger nu LO-ledningen med Wanja Lundby Wedin och Erland Olausson i spetsen (och TCO- och Saco-ledningarna)? Lundby Wedin har ju deklarerat att Sverige självt utformar sin arbetsrättslagstiftning, vilket skulle rädda strejkrätten och kollektivavtal mot EU:s angrepp. Och häromdagen förklarade sig  LO:s avtalssekreterare Erland Olausson nöjd med regeringens direktiv till den särskilde utredaren Claes Stråth.

Detta är en ståndpunkt något som Byggnads ordförande Hans Tilly inte accepterar. Till Dagens Nyheter säger han att ”regeringen har utgått ifrån att EG-domstolens dom är korrekt. Utgångspunkten borde vara den motsatta. Utredarens uppdrag skall istället vara att på all sätt förhindra att domen får genomslag på svensk arbetsmarknad”. Inom bl.a. Byggnads växer sig kraven efter Ruffertdomen nu allt starkare på att LO i handling måste värna om den svenska kollektivavtalsmodellen. Så kräver Byggettans lagbasmöte 11 april ”att svensk fackföreningsrörelse överväger att inleda en diskussion om folkomröstning om utträde ur EU om inte kollektivavtalets värde kan befästas inom EU:s regler”.

Och Byggnads avd 26:s krävde på sitt årsmöte i Sandviken att förbundsledningen nu utnyttjar alla tillgängliga politiska kanaler för att förmå den svenska riksdagen att i nämnd ordning kräva:

  • Ändringar i Lissabonfördraget så att svenskt kollektivavtal garanteras.
  • Säga Nej till Lissabonfördraget.
  • Begära svenskt utträde ur den Europeiska Unionen

Vilken stol skall Lundby Wedin och Olausson välja att sitta på i fortsättningen?  Fortsätta att understödja en underdånig Littorin inför EU-kommissionen, eller kommer Lundby Wedin att sätt kraft bakom orden hon uttalade när samhällsbyggarfacken demonstrerade på Sergels torg 17 mars; ”Lavaldomen måste upphävas”.

Jan-Erik Gustafsson
Ordförande Folkrörelsen Nej till EU
Ersättare ST inom universitet och högskolor

Se tidigare pressmeddelanden

 

Tillbaka eller Startsidan