Pressmeddelande 2008-06-14

Leve det irländska folkets nej – vi kräver folkomröstning
även i Sverige!

Folkrörelsen Nej till EU gratulerar det irländska folket till den övertygande segern i folkomröstningen om Lissabonfördraget. 53,4 procent röstade nej och hela 33 av 43 valkretsar röstade nej. Av det så kallade etablissemanget i det irländska parlamentet förlorade de 162 ledamöter av 166 som propagerat för ett ja.

Lissabonfördraget är enligt fördragets upphovsman till fransmannen Valery Giscard d’Estaing till 90-95 procent identiskt med den EU-konstitution som de franska och nederländska folken redan 2005 sade nej till. Detta gör det irländska folkets seger ännu mer imponerade, eftersom det motstått hela det samlade EU-etablissemangets manipulativa och odemokratiska metoder för att till varje pris få till stånd ett ja.

Liksom efter folkomröstningarna i Frankrike och Nederländerna är det nu ”juridiskt glasklart att EU-konstitutionen har fallit” för tredje gången, som den EU-anpasslige journalisten Rolf Gustavsson kommenterar utgången. EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso säger att ”resultatet självklart skall respekteras”, men säger samtidigt att ”EU måste ta ett kollektivt ansvar och gå vidare med ratificeringsprocessen”.

EU:s propagandaminister Margot Wallström, som nu har sett sin Plan B gå upp i rök, fyller i TV:s Rapport på likt en papegoja och säger att hon ”tycker att inte övriga länder skall avbryta ratificeringsprocessen”, och skjuter över skulden på den irländska nationen; ”Irland måste själva ha synpunkter på hur man skall lösa problemet”. Argumentationen känns igen. Samma s.k. problem använde sig den dåvarande statsminister Göran Persson av när han 2005 skulle bortförklara de franska och nederländska nej:en.

Vår egen propagandaminister Cecilia Malmström tvingas i Ekot medge att det irländska folkets nej är ett bakslag, men hon tillägger att ”EU fungerar ändå med Nicefördraget, det är ingen kris för EU”. Vilket hyckleri, samma propagandaminister som före folkomröstningen hävdat Nicefördragets otillräcklighet! 

Vad säger då landets statsminister? Jo till Rapport säger han att ”det irländska folkets beslut måste respekteras. Resultatet är ett bakslag, och vi måste nu invänta vad irländarna själva vill dra för slutsatser”. Ridå för enfaldigheten! Det irländska folket har fredagen den 13 juni tydligt sagt nej till Lissabonfördraget. Detta är inget skämt!

Folkrörelsen Nej till EU kräver att Fredrik Reinfeldt på toppmötet nästa vecka respekterar EU:s existerande fördrag och meddelar EU:s institutioner att Lissabonfördraget har fallit. Om statministern inte har detta politiska mod kräver vi att det svenska folket måste få ta ställning till Lissabonfördraget i en folkomröstning.

Alla andra alternativ innebär att det demokratiska och politiska förfallet i Sverige och EU fortsätter.

Jan-Erik Gustafsson
Ordförande
Folkrörelsen Nej till EU
08 7528550

 

Gratulationsbrevet till People’s Movement No to the EU, Ireland pdf

 

Se tidigare pressmeddelanden

 

 

Tillbaka eller Startsidan