Pressmeddelande 2008-07-20

Österrikes socialdemokrater kräver folkomröstning om Lissabonfördraget och orsakar regeringskris

Med något undantaget har nyheten att Österrikes koalitionsregering kollapsade den 7 juli  varit en icke-nyhet i svensk media. Men den Österrikiska pressen konstaterar att koalitionen av det konservativa folkpartiet (ÖVP) och socialdemokraterna (SPÖ) sprack som en följd av den irländska folkomröstningen. Landet kommer att gå till ett osäkert nyval den 28 september.

Den socialdemokratiske kanslern Alfred Gusenbauer och partiets nya ordförande Wemer Faymann, som fram till den irländska folkomröstningen varit anhängare till EU och dess olika fördrag, offentliggjorde i ett uttalande att  ”SPÖ respekterar resultatet av den irländska folkomröstningen” och skrev vidare: ”EU:s nya Lissabonfördrag har provocerat fram mycket kontroversiella diskussioner i ett stort antal europeiska stater(...) Dessa diskussioner har visat på ett missnöje med EU och dess politik som borde få oss alla att reflektera. Detta allmänna missnöje uttryckte sig också i den irländska folkomröstningen. SPÖ respekterar helt och hållet och utan reservationer resultatet i den irländska folkomröstningen (...) Ett stort antal människor beklagar sig över bristen på demokrati inom EU och dess ogenomskinlighet. Och många människor har fått intrycket att EU inte ägnar sig åt deras verkliga problem utan i första hand ägnar sig åt sina interna problem (...) Vi anser att alla framtida fördragsförändringar som berör Österrikes intressen måste beslutas av det Österriska folket i folkomröstning”.

Den socialdemokratiska omsvängningen påverkades av en europeisk opinionsundersökning några dagar efter den irländska folkomröstningen som visade att endast 28 procent av Österrikarna var positiva till europeiska unionen. Det anses också att EU-domstolens utslag i Laval, Viking och Ruffertmålen påverkat EU-opinionen i negativ riktning.

I Sverige har socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin och LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin uttalat sig för att det irländska folkomröstningsresultat måste respekteras. Nu väntar vi på att den socialdemokratiska partiledningen i enlighet med EU:s regelverk skall deklarerar att Lissabonfördraget har fallit eller åtminstone som socialdemokraterna i Österrike kräva en folkomröstning.

Jan-Erik Gustafsson
Ordförande
Folkrörelsen Nej till EU
08 752 8550

 

 

Se tidigare pressmeddelanden

 

 

Tillbaka eller Startsidan