2008-12-13  Pressmeddelande

Kasta Lavalutredningen i papperskorgen

Fackförbundens rätt att ta till blockad mot utländska företag som tillfälligt har arbetstagare i Sverige ska begränsas. Det är ett av förslagen i den av regeringen tillsatta Lavalutredningen som presenterade sitt betänkande den 12 december.

Utredningens förslag innebär att fackens möjligheter att ta till stridsåtgärder mot utländska företag i Sverige blir starkt begränsade. Facken kan bara kräva minimivillkor för frågor som lön, arbetstid och semester. Och om företaget kan visa upp någon form av avtal från hemlandet med likvärdiga villkor kan fackförbunden inte kräva ett svenskt kollektivavtal.

Lavalutredningen innebär ett dråpslag mot den svenska modellen vad gäller kollektivavtal och fackliga stridsåtgärder. Om förslagen går igenom får vi en legaliserad låglönekonkurrens på arbetsmarknaden samtidigt som de fackliga organisationernas möjligheter att bekämpa lönedumpningen amputeras.

Utredningens förslag bekräftar att de löften om kollektivavtal och konflikträtt som gavs inför det svenska EU-medlemskapet, enbart var påhitt som syftade till att lura löntagarna och fackligt aktiva att rösta som makteliten ville i folkomröstningen 1994.

Folkrörelsen Nej till EU kräver att Lavalutredningen kastas i papperskorgen och att den svenska regeringen, riksdagen och arbetsdomstolen trotsar EU-domstolens antifackliga avgörande i Lavalmålet. Dels för att Lavaldomen strider mot svenska lagar stiftade i demokratisk ordning av den folkvalda riksdagen, dels för att Lavaldomen går stick i stäv mot de obetingade garantier för den svenska arbetsmarknadsmodellen som såväl statsminister Carl Bildt som oppositionsledaren Ingvar Carlsson påstod att Sverige utverkat under medlemskapsförhandlingarna med EU.

För mer information:
Jan-Erik Gustafsson 073-664 57 01
Gösta Torstensson 070-286 08 70

 

Se tidigare pressmeddelanden 2008

 

Tillbaka eller Startsidan