Startsida
Styrelse
Insändare
Rapporter
Krönikor
Kontakta oss
Bli medlem
Folkrörelsen
Nej till EU, riks
 

 

 

 

 

 

 

 

 

2011 09-12

Eva Britt Svensson och EU-parlamentet

Beskedet om Eva Britt Svenssons avgång från EU-parlamentet på grund av hälsoskäl har vi mottagit med stor ledsnad.

På DN:s fråga om vad hon skall göra istället säger hon: "Mitt engagemang för EU-frågorna, feminismen och Vänsterpartiet finns kvar så jag kommer att fortsätta arbeta politiskt." Hennes entusiasm och stora kunnande har påverkat EU-parlamentet och har väckt våra tankar och insikter om vad vårt medlemskap i EU egentligen innebär.

Alla vi som strävar efter jämlikhet och allas rätt att få sin röst hörd har också fått se reformer införas i EU tack vare Eva Britts intensiva, kloka och insiktsfulla arbete, som givit utdelning och rubbat en del på det ofta gammalkonservativa manstänkandet i EU-parlamentet.

Hon var ordförande i "Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män" och vice ordförande i Gruppen Europeiska Enade Vänstern/ Nordisk Grön Vänster (GUE/NGL).

Vi minns Eva Britts företrädare som ordförande i Kvinnoutskottet, Anna Zoborska, som ansåg att abort inte skulle få förekomma ens vid våldtäkt och kan jämföra med Eva Britts kamp bl. a. i Portugal där hon medverkade till att man till slut antog en lag som tillåter abort.

Eva Britt har också kartlagt den ojämlika sjukvården inom EU. Där det tyvärr även i Sverige gäller att mäns vård är betydligt bättre, snabbare och dyrare än kvinnors. Förslaget att ändra på det förhållandet röstades ner. Man ville inte ens gå med på att alla kvinnor inom EU skulle få tillgång till mammografi.

Under det tjeckiska ordförandeskapet ville man ersätta målsättningen om utbyggd barnomsorg med "det fullvärdiga alternativet, som är vård i hemmet". Där fanns också ett betänkande från den socialdemokratiska partigruppen. Där föreslås att barnledighet skall vara detsamma som mammaledighet. Papporna osynliga.

Till talman i EU-parlamentet var Eva Britt den ena kandidaten. Den andra var en avdankad premiärminister från Polen Jerzy Buzek, som anklagats för att ha samarbetat med säkerhetstjänsten i Polen under kommunisttiden. Som premiärminister var hans första åtgärd att avskaffa sexualundervisning som eget skolämne och inskränka aborträtten. Han ansågs senare alltför kraftlös för sin position som premiärminister och tvingades avgå och därmed var han lämplig som talman i EU och det konservativa gubbväldet bekräftades ytterligare.

Vid valet av kommissionens ordförande fanns två kandidater; José Manuel Barrosso och Eva Britt Svensson. Valet drog ut på tiden. Barrosso hade svårigheter att säkra sin konservativa majoritet och när han slutligen med ett 40 sidor långt dokument "Politiska riktlinjer för nästa kommission" lyckades få med EN mening där ordet jämställdhet nämndes valdes han. (Men Eva Britt fick flest applåder efter sitt anförande inför valet.)

GUE/NGL-gruppen fick Europarådets jämställdhetspris 2009 och samma år från Roks (Riksorganisationen för kvinno- och Tjejjourer i Sverige) pris för årets kvinnogärning.

Eva Britt har arbetat med Hamndirektivet sedan 2004. Innebörden i förslaget var att avreglera hamnarbetet. Rederierna skulle själva kunna utföra lastning och lossning i hamnarna. Eva-Britt lyckades få en tvärpolitisk majoritet för att förkasta förslaget. Hennes vinnande argumentation förde hon enligt tre perspektiv, arbetsrättsligt, juridiskt och ekonomiskt. Förhållandena i hamnarna är och förblir en nationell fråga

Eva Britt har verkligen använt de få medel som finns att föra en självständig politik och arbeta för en förbättring av EU:s konservativa övervikt och gett oss råg i ryggen när vi nu kan konstatera att det är en stor fördel för oss att åtminstone stå utanför EMU. Ett mål vi uppnådde vid folkomröstningen och som alltfler svenskar uppskattar.

" Länder som går med i EMU förlorar varje möjlighet att använda valuta eller ränta mot ekonomiska kriser" säger Eva Britt.. Tidigare försök med tankar om gemensam valuta har alla misslyckats, så det förefaller att vara en riktig slutsats.

Richard Schwartz skriver i DN under ledare, signerat (3/9 11). "Den europeiska skuldkrisen har också skoningslöst blottat eurons svagheter".

Vi ser fram emot att Eva Britt kommer igen och att vi i får möta henne med sin humor och glimten i ögat och sitt stora leende och med samma generositet och skarpsinne, som hon visat så många prov på i sitt arbete inom EU.

Men ta det lite lugnare i fortsättningen!!

Karin Hasselgren (V) Sundsvall mångårig medlem i Folkrörelsen Nej till EU. 

 

Tillbaka