Startsida
Styrelse
Insändare
Rapporter
Krönikor
Kontakta oss
Bli medlem
Folkrörelsen
Nej till EU, riks
 

 

 

 

 

 

 

 

 

2011 01 10

Till minne av Sören Wibe

En av våra mest framträdande EU-kritiker, Sören Wibe, har lämnat jordelivet. Beskedet kom oväntat för de flesta – det var inte länge sedan som Sören var i full färd med att debattera och föreläsa om alla de frågor som han brann för.

Jag träffade Sören för första gången i samband med ett möte som vi i Folkrörelsen Nej till EU:s sundsvallsavdelning arrangerade. Det mötet hölls ungefär en månad efter att borgarna vunnit valet år 2006. Efter detta första möte träffades vi flera gånger om året, alltid i samband med EU-kritiska aktiviteter.

Eftersom Sören hade förmågan att, på ett sakligt och trovärdigt sätt belysa det han ansåg vara problemen med EU var han en ständigt återkommande föreläsare. Jag vet ingen annan som på ett så enkelt sätt kunde förklara vilka problem en fast växelkurs har. Just det enkla och pedagogiska gjorde att vi som satt i publiken och lyssnade fick en känsla av att vi faktiskt begrep vad räntor, deflation, inflation och andra ord och uttryck betydde. Att vara påläst och kunnig på sitt eget sakområde är en sak, att föra ut sin kunskap till andra så de förstår vad man säger är en helt annan sak och i det avseendet var Sören helt oslagbar.

Det är inte lätt att, utan några längre ekonomiska studier, klara av att hålla isär vad som är valuta – penning- och finanspolitik. Genom att många av oss som är aktivister inte har någon examen i nationalekonomi kunde det ofta kännas riskabelt att ge sig in i debatter med sådana människor som kunde alla ord och uttryck på sina tio fingrar. Men det är precis som Mikael Wiehe skaldat ”får man lite hjälp å tyda texten så blir det lättare å förstå”. Ofta är det just detta som är kärnan; att översätta det invecklade politiska språket till ett språk som blir det vardagliga, det tydliga och det är något som få makthavare och politiker klarar av eller ens vill klara av. Sören Wibe var lärare och den pedagogiska ådran var tydlig, ofta har jag hört honom säga meningen ”nu ska jag ta det från början”, en annan variant var ”för att klargöra det här som jag ska tala om”.

Bortsätt från de pedagogiska föredragen var det också alltid stimulerande och roligt att sitta och pratas vid innan och efter de många olika mötena. Jag mins ett möte som FNEU arrangerade och som bar rubriken ”Euron i krisens kölvatten”. Mötet skulle börja kl. 18.00, men eftersom jag inte hade något särskilt för mig tog jag mig till möteslokalen redan vid 16-tiden

Det visade sig att föredragshållare Wibe redan var på plats. Vi satte oss ned på en bänk och språkades vid. Allehanda saker, allt från en dramatisk skildring av ett trasigt vattenrör i stugan till en analys av dagsläget för EU-kritiken inom sossarna hann vi med. När fem minuter återstod innan jag skulle säga några inledande ord och sedan lämna ordet till Sören så kommer han på att ställa frågan, ”du, vad var det för rubrik på det här mötet egentligen, bara så att jag vet ungefär vad jag ska prata om”.

Någon som läser det här kanske får för sig att detta yttrande tydde på en viss nonchalans från ifrågavarande föredragshållare, men så var inte fallet. Det var bara så att denne man behärskade så pass många områden när det gällde EU att han inte tänkt på vad som var temat för den dagens möte. Jag upplyste honom om vad han skulle prata om, ”ok det låter bra” blev kommentaren. Sedan började mötet och det blev, som vanligt, en lärorik och inspirerande afton.

Efter mötet samlade vi, som traditionen bjuder, in pengar i en sparbössa som fick gå runt i mötessalen, föredragshållaren själv inledde insamlingen genom att donera ett antal sedlar och det tycktes sätta en viss form av positiv press på publiken för det visade sig efter att kassören räknat ihop den insamlade summan att kvällen varit mycket bra, även i ekonomiskt hänseende.

Sören Wibe finns inte mer, förutom i våra hjärtan. Men minnet av honom kommer att bestå och det han lärt oss bär vi med oss, att aldrig överge sina rötter, att alltid slåss för det man tror på, även om man råkar få en hel partiledning och ett helt etablissemang mot sig och sist men kanske störst; att alltid ta parti för det som lite slarvigt brukar kallas för ”folket”. Människor föds och människor dör och förvisso är vi, var och en, bara en sekund i epokernas ström, men vårt liv är en oersättlighet.

Peter Tjernberg,
Ordförande, Folkrörelsen nej till EU - Sundsvall

 

Tillbaka