Startsida
Styrelse
Insändare
Rapporter
Krönikor
Kontakta oss
Bli medlem
Folkrörelsen
Nej till EU, riks

 

 

 

Lissabonfördraget – ännu ett slag mot demokratin!

Det sägs ofta att den som påstår sig vara fördomsfri i själva verket är den som fördömer mest och flest. Samma sak kan man idag säga om demokratin i EU- Sverige. Sveriges EU-minister, Cecilia Malmström, hävdar att hon står för demokrati och frihet. Det yttersta beviset för detta är att hon nu gör allt för att få folk att acceptera den nygamla EU-konstitutionen (Lissabonfördraget som den gamla konstitutionen nu kallas). Men ser man på hur frågan om konstitutionen har behandlats så faller de demokratiska fraserna.

Till att börja med borde konstitutionsförslaget för alltid ha begravts i pappersåtervinningen sedan folken i Holland och Frankrike röstade nej till densamma, våren 2005. Men eftersom folkviljan var en annan än viljan hos EU-ledarna så har samma text, med några små, kosmetiska ändringar, återkommit. Redan här ser vi hur EU:s demokratiska fasad rämnar. Det minsta vi kan begära är att få folkomrösta i frågan. Det finns ett stort antal opinionsmätningar som ger vid handen att mellan 60- och 70% av folket i Sverige vill ha en folkomröstning i denna fråga. Detta gäller även, med något, litet undantag, för folken i de övriga EU-länderna. Det framgår även av opinionsmätningarna att en stor majoritet (ca 60%) av medborgarna skulle rösta nej till den omarbetade EU-konstitutionen.

Det är nog här som skon klämmer på EU-minister Malmström och de övriga konstitutionsförespråkarna. Om opinionsmätningarna hade visat att en bred majoritet av folket hade sagt ja till konstitutionsförslaget så hade de, med ett leende på läpparna, genomfört en folkomröstning. Men när folket inte tycker som de borde, enligt EU-etablissemanget, kan naturligt vis ingen folkomröstning genomföras. Se bara hur okunnigt folket är här i landet, vi röstade ju nej till EMU. Den chansen ska vi inte få en gång till, utan nu ska den EU-frälsta riksdagsmajoriteten fatta ”rätt” beslut åt oss.

 Det är ju fint med demokrati när det passar, det är så EU-etablissemanget resonerar. När folken i EU:s medlemsländer går emot konstitutionsförslaget så stämplas de som obildade och oförmögna att begripa vad viktigt det är för EU att få en ny grundlag. Det är inte demokrati som gäller i EU – det är teknokrati!

Varför är folken i EU:s medlemsländer så negativa till den nygamla EU-konstitutionen? Handlar det om att folken är obildade? Vi hävdar att det är precis tvärt om – folken är mycket kunniga i EU-frågor och ha hunnit få tillräckligt med negativa erfarenheter av hur EU petar i snart nog alla frågor. Det är den kunskapen och erfarenheten som gör att de är negativa till EU:s utveckling mot en superstat. Här i Sverige har vi just tagit del av domen från EG-domstolen i Vaxholmsmålet. Domen går tvärt emot den rättighetsstadga som EU-anhängarna påstod skulle garantera strejkrätten.

 LO:s avtalssekreterare, Erland Olausson, sade när domstolen tog up fallet att Sverige måste ompröva sitt medlemskap i EU om domstolen underkände den svenska arbetsrätten. Låt oss hoppas att Olausson börjar sitt arbete i denna fråga genom att ansluta sig till ett krav på en folkomröstning om konstitutionsförslaget (Lisabonfördraget).

Domen är en katastrof för den svenska modellen med kollektivavtal. Nils Lundgren, EU-parlamentariker för Junilistan, konstaterade i ett uttalande att domen är en start för en genomgripande förändring av svensk arbetsmarknad och därmed av den svenska samhällsmodellen.

 Arbetsrättsexpert Kurt Junesjös uttalande efter EG-domen är värt att erinra om. Han konstaterade att EG-domstolen gått längre än vad han någonsin trodde. Domstolen lägger sig i svenska, grundlagsskyddade rättigheter. Man kan bara hålla med Junesjö i hans resonemang.

Vi ser hur EU lägger sig i allt fler politikområden för var dag som går. Som det är idag är ca 75% av allt som beslutas i riksdagen styrt från Bryssel. Jämför hur mycket makt EU-anhängarna påstod att EU skulle få inför folkomröstningen om medlemskapet år 1994. Det är inte sant, som EU-minister Malmström påstår – att EU-konstitutionen är allt för komplicerad för att en folkomröstning ska kunna komma på tal. Frågan är lätt att ställa: Anser du att EU ska ta över ännu mer av beslutanderätten över Sveriges vidare öden som nation?

Folkrörelsen Nej till EU i Sundsvall kräver:
- Folkomrösta om Lissabonfördraget (EU:s konstitution)

Peter Tjernberg, Rune Ljunggren, Kerstin Nordqvist, Runa Forsman, Stefan Aronsson, Roger Sjöström, Alf Arnfridsson, Karin Hasselgren, Gösta Åström, Birgitta Johansson

Folkrörelsen nej till EU - Sundsvall

 

Tillbaka