Startsida
Styrelse
Insändare
Rapporter
Krönikor
Kontakta oss
Bli medlem
Folkrörelsen
Nej till EU, riks
 
 

 

Publicerad i Dagbladet, 2010 04 28

Nu visar det sig att euro-motståndarna hade rätt

I september år 2003 röstade svenska folket nej till att ingå i EMU:s tredje steg och införa euron som valuta. Nu anser diverse redaktörer och politiker
att det är dags för en omprövning av beslutet. Det visar att de styrande inte dragit några som helst lärdomar av de ekonomiska konsekvenserna av ett fullödigt EMU-medlemskap.

När man granskar erfarenheterna sedan eurons införande blir slutsatsen entydig; det har gått bättre för de länder som valt att inte införa euron som valuta.

För Sverige gäller att tillväxten, mellan 1999 och 2008 var 30 procent, i euro­området var den drygt 20 procent. Den ­genomsnittliga arbetslösheten i Sverige under samma period var 6,1 procent medan euroområdet hade 8,6 procents arbetslöshet. Inflationen var högre i euro-området, där steg priserna med totalt 18,7 procent under perioden mot 14,7 procent för Sverige. Euroområdet hade ett genomsnittligt budgetunderskott på cirka 1,8 procent av bruttonationalprodukten (BNP), Sverige ett överskott på cirka 1,4 procent av BNP.

Detta visar att allt vad euroentusiasterna sade inför folkomröstningen bara var tomma ord. Om man inför euron som valuta frånhänder man sig möjligheten att kunna föra en penning- och växelkurspolitik som är anpassad till landets specifika behov.Penningpolitiken, makten att sätta räntenivån, centraliseras och blir gemensam.

Detta innebär att oavsett om ett land befinner sig i en låg- eller en högkonjunktur så kan endast en ränta sättas, denna ränta bestäms utifrån hela områdets genomsnitt.

Vi som är motståndare till EMU och euron har liknat detta förhållande vid situationen att man har villor som är placerade från Barcelona och upp till Kiruna, men enbart ett termostatreglage – det som ligger i Frankfurt. Det betyder att det blir allt för kallt i de hus som ligger i Kiruna och på tok för varmt i de hus som ligger i Barcelona. Så fungerar EMU!

Räntan sätts efter ett genomsnitt, detta genomsnitt bestäms givetvis av de ekonomiskt mest tunga länderna, Tyskland, Italien, Spanien och Frankrike.

Detta har bland annat inneburit att räntan sattes allt för lågt för Irland som i början av 2000-talet upplevde en enorm högkonjunktur, behovet av att kyla av ekonomin genom att höja räntan var stort, men enär att man deltog i Eurosamarbetet var inte denna åtgärd möjlig. Räntan sattes i Frankfurt, utifrån EU:s ekonomiska genomsnittsläge.

När krisen kom stod Irland med för höga priser, vilket innebar ett dramatiskt fall i Irlands export, en arbetslöshet som ligger på cirka 15 procent och ett budgetunderskott som överstiger 10 procent av BNP.

En förändring av växelkursen kan rädda ett land i en kostnadskris, men denna åtgärd kan man inte tillgripa när man deltar i eurosamarbetet. Irland kan inte korrigera kostnadsnivån med en sänkning av växelkursen och på detta vis rädda tusentals jobb. Valutan är låst och nu tvingas man till en ”kostnadsanpassning” som betyder minskad export och ökad arbetslöshet, lönesänkningar, nedskärningar och prissänkningar.

Ett i högsta grad aktuellt exempel på detta är nu Grekland. Detta är helt i linje med vad vi euromotståndare alltid hävdat – ett land som inte kan anpassa sin kostnadsnivå via växelkursen får betala detta med hög arbetslöshet och nedskärningar i välfärdssystemen.

Exakt detta skedde i Sverige när man, år 1992, knöt kronan till Ecu:n (den europeiska valutaenheten). Sammalunda drabbade Argentina när man, år 2001, knöt sin valuta till dollarn och samma sak händer i dag med de baltiska staterna, vilka alla har fixerat sin valuta till euron.

En fast växelkurs förutsätter att den ekonomiska utvecklingen är tämligen likartad i alla deltagande länder och när det inte blir så, eftersom verkligheten är en annan, så får länderna just de problem som vi beskrivit här ovan.

Det ekonomiska klimatet är olika i EU:s medlemsländer och därför kan man inte ha en gemensam penning- och växelkurspolitik.
 

Folkrörelsen nej till EU, Sundsvall
Armi Gustafsson,
Ulf Gustafsson,
Birgitta Johansson,
Rune Ljunggren,
Kerstin Nordqvist,
Jörgen Stafrin,
Gösta Åström,
Peter Tjernberg

 

Tillbaka